България страда от дефицит на ресурси и експертиза в борбата с тероризма

Докладът на Държавния департамент на САЩ отчита активно сътрудничество с властите у нас

България страда от дефицит на ресурси и експертиза в борбата с тероризма

Спецслужбите извън София страдат от липса на ресурси, а служители на специализирания съд за организираната престъпност и неговата прокуратура, които са получили юрисдикция за всички случаи на тероризъм в страната, нямат необходимата експертиза. Това е един от изводите в посветената на България част от доклада на Държавния департамент на САЩ за борбата с тероризма.

 

В него се отбелязва, че българското правителство е продължило да депортира хора, смятани от него за заплаха за националната сигурност, и е увеличило екстрадициите на заподозрени чуждестранни терористи от страната.

 

В частта за законодателството, правоприлагането и граничната сигурност се казва, че специализираните правоприлагащи служби по принцип са добре екипирани и получават подходящо обучение, но се набляга главно на София и липсват ресурси в други регионални центрове.

 

Сътрудничеството между американските правоохранителни агенции и техните български партньори по традиция винаги е било активно, се посочва в доклада. Отбелязано е обаче, че поради структурни промени и реорганизиране на някои основни полицейски служби и получилото се в резултат на това прехвърляне на служители и налагане на нови правила се е забавила съвместната работа по случаи.

 

"След терористичните атентати от ноември в Париж България затегна правилата на граничния си контрол и проверява всички пътници на граничните контролно-пропускателни пунктове", се посочва още в доклада.

 

В частта за противодействието на финансирането на тероризма се казва, че през 2015 г. България не е замразила или конфискувала активи, свързани с тероризъм. Държавата обаче е идентифицирала някои ресурси като потенциално свързани с тероризъм и се води допълнително разследване.

 

В частта за противодействието на войнстващия екстремизъм се посочва, че на 30 декември правителството е одобрило нова стратегия и план за действие за борба с радикализацията, водеща до насилие и тероризъм.

 

Стратегията цели да укрепи усилията на държавата в борбата с тероризма чрез участие на всички възможни служби и оптимизиране на междуведомственото сътрудничество. В стратегията са изложени механизми за по-добро сътрудничество с гражданското общество, бизнес организациите, местните общности и религиозните водачи.

 

Отбелязва се, че Главният мюфтия на България в съвместна декларация с Националния съвет на религиозните общности в България е осъдил нападенията в Париж от януари и ноември 2015 г. Главният мюфтия е глас на толерантност и умереност и подчертава, че усилията на държавата трябва да допълват усилията на местните общности в борбата с войнствения екстремизъм, се казва в доклада, цитиран от БТА.

 

Съгласно българския план за действие по стратегията за борба с радикализирането и тероризма, държавата до 2020 г. ще има национална програма за дерадикализиране и реабилитиране на членове на упражняващи насилие екстремистки групировки, се посочва в доклада на Държавния департамент на САЩ.

 

В ЕС България споделя информация за пътниците от паспортните им лични данни, а въз основа на двустранни споразумения за полицейско сътрудничество тя споделя такава информация и със страни извън ЕС за нуждите на правоприлагането, когато е необходимо, се казва в доклада.

 

В доклада е посочено още, че българското правителство работи за подобряване на мерките за предотвратяване на терористични действия и за засилване на своите възможности в областта на правоприлагането, като криминализира чуждестранните терористични бойци, разработва нова стратегия за борба с тероризма, засилва операциите на националния антитерористичен център и обявява планове за подготвяне на всеобхватен закон за мерките срещу тероризма, се посочва в документа.

 

САЩ и България са създали нова двустранна работна група за борба с тероризма, за да засилят сътрудничеството помежду си. В групата влизат представители на различни ведомства на българското правителство.

 

България е член на глобалната коалиция за борба с "Ислямска държава" и многократно е отговаряла на искания за помощ, включително през март, когато министерството на отбраната е предоставило оръжия и боеприпаси на силите на иракски Кюрдистан, посочва Държавният департамент.

 

"Ислямска държава" – основна терористична заплаха за света

 

Според доклада групировката "Ислямска държава" продължава да е основната терористична заплаха за света на този етап.

 

В доклада, който обобщава ситуацията през 2015 г., се казва, че "Ислямска държава" остава най-сериозната заплаха в глобален мащаб. ИД е запазила "внушителните си сили в Ирак и Сирия" и в редиците ѝ воюват и много чужденци.

 

Авторите на доклада отчитат обаче, че ИД е била във върхова форма през пролетта на миналата година, а през втората половина на годината потенциалът ѝ е започнал да намалява и след месец май не е успяла да удържи нито една съществена победа на бойното поле в Ирак и Сирия.

 

Групировката обаче укрепва позициите си в Либия, където има около 5 хиляди бойци, се казва в проучването.

 

Броят на терористичните нападения по света миналата година е спаднал за пръв път от 2012 г., а тези нападения стават все по-децентрализирани, се казва в доклада, цитиран от Ройтерс. Според компилираните от Държавния департамент данни миналата година в света е имало 11 774 терористични нападения, които са взели над 28 300 жертви, а над 35 000 души са били ранени.

 

Терористичните нападения са намалели с 13 процента спрямо 2014 г., а жертвите от тях са с 14 процента по-малко.

 

Спадът се дължи на по-малкия брой нападения в Ирак, Пакистан и Нигерия.

 

Терористичните нападения и жертвите от тях са се увеличили в Афганистан, Бангладеш, Египет, Филипините, Сирия и Турция.

 

"Глобалната терористична заплаха продължава бързо да де развива през 2015 г., ставайки все по-децентрализирана. Въпреки че през 2015 г. е имало терористични нападения в 92 страни, те са били силно съсредоточени географски, като през последните няколко години", се отбелязва в доклада.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят