България търси американски инвестиции за АЕЦ "Белене"

България търси американски инвестиции за АЕЦ "Белене"
България ще се опита да привлече американски инвестиции за изграждането на АЕЦ "Белене”, след като германският концерн РВЕ обяви, че ще се оттегли от проекта. Това става ясно от интервю на външния министър Румяна Желева за Асошиейтед прес по повод предстоящото ѝ посещението в понеделник във Вашингтон. Там тя ще разговаря с държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън.

"Бихме искали да видим участие на американския бизнес в големи енергийни проекти в България, включително в планираното строителство на втора атомна централа", казва Желева.

Агенцията отбелязва, че България търси помощ от САЩ, за да намали зависимостта си от руските енергийни доставки, както и че новото правителство е обявило за свой приоритет разнообразяването на тези доставки.

Желева заявява, че проекти - включително газопроводи и петролопроводи, ядрени и други енергийни обекти - "могат частично или напълно да бъдат преструктурирани така ,че да станат атрактивни и за американски инвеститори".

"Особено високо ценя възможността да обсъди с държавния секретар Клинтън двустранните ни отношения и особено въпросите на енергийната сигурност", казва Румяна Желева.

По-рано американското посолство в София съобщи, че по време на срещата между Клинтън и Желева на 23 ноември се очаква основна тема да бъде енергийната сигурност, както и работата на новото българско правителство за противодействие на организираната престъпност и корупцията.

Към момента проектът за изграждането на "Белене" е "замразен", правителството не е заложило средства за него в бюджета за догодина, но Русия твърди, че ще продължи работата по централата, защото България не е казала, че се отказва от нея. Тепърва София ще наема консултанти, които да предложат при какви условия да се търсят инвеститори за АЕЦ "Белене".

След оттеглянето на РВЕ, с която имаше споразумение да придобие 49% на сто от АЕЦ "Белене", сега правителството планира да продаде около 80 на сто от държавния дял, тъй като държавата не може да финансира строителството. Интерес към придобиване на акционерен дял засега е обявила само Русия, чиято фирма "Атомстройекспорт" бе определена от предишния кабинет за изпълнител на проекта.

Румяна Желева посочва, че ще обсъди с Хилари Клинтън и българското участие в мисията в Афганистан. "Нашата цел е да засилим участието си в стабилизирането на институциите в Афганистан като предоставим професионално обучение на местните държавни служители", казва Желева. Тя не уточнява подготвя ли се увеличение на българския военен контингент.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят