България търси схема за продажба на парникови квоти за 1 млрд. евро

България търси схема за продажба на парникови квоти за 1 млрд. евро
Въпреки че е много закъсняла, България ще разработи схема за продажба на свободните държавни парникови емисии от 200-250 млн. т. въглероден еквивалент, които се оценяват на около 1 млрд. евро. Това съобщи министърът на околната среда и водите Нона Караджова по време на заседанието на парламентарната комисия по околна среда в четвъртък.

Екоминистерството смяташе още в началото на 2005 г. да обяви такава продажба и дори се твърдеше, че има интерес към емисиите от страна на европейски държави, но процедурата така и не беше стартирана.

Сегашното ръководство на МОСВ смята да реализира подобна сделка, докато все още е възможно в рамките на действащия до 2013 г. механизъм за търговия с въглеродни емисии от Протокола по Киото.

След това до 2020 г. ще действа нов документ, който ще включва не само Европейския съюз, но и САЩ, чиито параметри вече са уточнени и окончателното му приемане се очаква през октомври.

Караджова призна, че не е запозната какво точно е договорила България по третия пакет мерки за предотвратяване на климатичните промени. Страната ни обаче няма никакви опции да предявява каквито и да било претенции по него и да иска повече парникови квоти, за да може да развива индустрията си, каквито искания има от страна на бизнеса.

Според нея в последните 3-4 години България е пропуснала много възможности, които са ѝ били предоставяни за зелени инвестиции.

Оказва се още, че определените от ЕК парникови квоти, които предприятията могат да изхвърлят безнаказано в периода 2008-2013 г., са съвсем достатъчни, каза Караджова. Това сочат утвърдените доклади за отделените в атмосферата парникови газове на промишлените инсталации за 2008 г., което означава, че те се побират напълно в орязаните през 2007 г. от ЕК национални годишни квоти от 75 млн. т. на над 42 млн. т.

Делото срещу ЕК виси в неизвестност

Страната ни обаче оспори това решение на Брюксел и започна съдебна процедура в Съда на Европейските общности, която по думите на Караджова е много спорна.

Заведено е дело без никакви разчети какви са шансовете да го спечелим, а още повече без сметка, какви разходи ще платим, ако го загубим, посочи министърът пред депутатите.

Тя допълни, че в момента никой в държавата не знае докъде е стигнало това дело и какво ще ни струва то, за да се вземе икономически обосновано решение дали новото правителство да оттегли иска си срещу ЕК, или да го поддържа.

Ревизия на квотите за толерирани предприятия

По повод върнатия от Брюксел през февруари 2009 г. национален план 2008-2013 г. за разпределение на индивидуалните квоти за предприятията, което предишното правителство упорито криеше и не предприемаше нищо по преразглеждането му, Караджова каза, че в него са толерирани определени горивни инсталации с много по-големи от необходимите им квоти.

Така със спестените количества те са можели да реализират много големи печалби, ако планът беше минал и бяла излезли с икономисаните квоти на пазара.

Промененият вече план, който в момента се обсъжда с бизнеса и в началото на октомври трябва да бъде одобрен от Министерския съвет и изпратен в Брюксел, съществено орязва квотите ТЕЦ "Брикел", собственост на Христо Ковачки, "Стомана", както и циментовите "Девня цимент" и "Холсим".

Увеличени са емисиите за държавната ТЕЦ “Марица Изток-2“ и за централата “Енел Марица Изток 3“.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес