България трета по скок на заплати в Източна Европа

България е сред страните от Източна Европа, в които се очаква изключително силно повишение на възнагражденията през следващата година, съобщи днес в. Файненшъл таймс, като цитира проучване на базираната в Лондон консултантска фирма Мърсър.

Мърсър предупреждава, че конкуренцията между мултинационалните компании за привличане на талантливи служители в Източна Европа може да доведе до "по-голям натиск на трудовите възнаграждения за ключови умения". Това според консултантите може да отслаби една от най-привлекателните за инвеститорите характеристики на региона - нивото на възнагражденията.

Начело на класацията на Мърсър е Литва, където реалното увеличение на възнагражденията през 2005 г. може да достигне 7,7 процента. Следват Латвия и България - с очакван реален растеж от по 5,6 на сто. Чрез по-чувствителни увеличения на заплатите ще се постигне постепенно приближаване до западното ниво на доходи, прогнозира консултантската фирма, която е анализирала доходите от над 70 страни в света.

Прогнозите за увеличенията на заплатите в Германия са далеч по-слаби, отколкото във всички останали държави от Европейския съюз. Мърсър даваедва 2,3 процента ръст на възнагражденията в Германия.

Споделяне

Още от България