България трябва да подготви 2340 войници за мисии зад граница

Между 1560 до 2340 трябва да са бойците, които България да може да изпрати за участие в международни операции като страна-член на НАТО. Това са около 4-6 на сто от общата численост на армията ни, която до 2015 година ще наброява 39 000 военнослужещи. Параметрите са залегнали в Стратегическия преглед на отбраната, който правителството прие днес - два месеца след като страната ни вече е пълноправен член на пакта. В него правителството стартира процедура и по изпълнение на 11 приоритетни проекта за модернизация на армията ни.

В момента България участва с по-малко от 900 рейнджъри в операциите в Ирак, Афганистан, Босна и Херцеговина и Косово.

Българската армия трябва да акцентира по-малко върху териториалната отбрана и да участва ефективно в международни операции препоръча и генералният секретар на алианса Яп де Хоп Схефер при първото си посещение в България вече като страна членка на пакта преди десетина дни. На него той постави и първото искане към България - да увеличи контингента си в Афганистан.

В писмо до външния министър Соломон Паси, Яп де Хоп Схефер изразява удовлетворение от разговорите в София, в които българските събеседници са потвърдили твърдото намерение на страната ни да се докаже като надежден и ценен член на Алианса, съобщиха междувременно от МВнР. Той напомня своето послание към всички страни - членки на НАТО, за необходимостта от успешно изпълнение на мисията на Алианса в Афганистан и от подобряване на военните способности на НАТО. Схефер изразява очакване България да се съобрази в кратки срокове с изводите и да изпълни целите, формулирани в рамките на приключващия Стратегически преглед на отбраната.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: