България трябва да прекрати зависимостта от Русия в отбраната

България трябва да се освободи от руската зависимост в поддръжката на системите за противовъздушна отбрана и изтребителната авиация, заяви бившият военен министър Тодор Тагарев.

 

"Нужна е и модернизация, заради новите предизвикателства. Как точно ще изглеждат решенията - зависи от това, как ще се развият събитията по-нататък около Украйна. Един извод е категорично ясен в момента: това е, че България трябва да се освободим от остатъчна зависимост в поддръжката на въоръжения, оборудвания и системи за управления от страни партньори, които могат да бъдат недоброжелателни", коментира Тагарев по време на форум по повод десетата годишнина от членството ни в НАТО.

 

Министърът на отбраната в правителството на ГЕРБ Аню Ангелов коментира от своя страна, че е нужно по-сериозно ангажиране на НАТО в Черноморския регион.

 

"Добре е и Министерство на отбраната да вложи повече усилия по отношение на постигането на едно предварително планиране на извънредни ситуации в Югоизточна Европа. Такъв план има за Полша и Балтийските държави, но не само те могат да бъдат засегнати при едно бъдещо негативно развитие на нещата", каза Ангелов.

Още от България

Защо Слави Трифонов не успя да регистрира партията си?