България трябва да прекрати зависимостта от Русия в отбраната

България трябва да се освободи от руската зависимост в поддръжката на системите за противовъздушна отбрана и изтребителната авиация, заяви бившият военен министър Тодор Тагарев.

 

"Нужна е и модернизация, заради новите предизвикателства. Как точно ще изглеждат решенията - зависи от това, как ще се развият събитията по-нататък около Украйна. Един извод е категорично ясен в момента: това е, че България трябва да се освободим от остатъчна зависимост в поддръжката на въоръжения, оборудвания и системи за управления от страни партньори, които могат да бъдат недоброжелателни", коментира Тагарев по време на форум по повод десетата годишнина от членството ни в НАТО.

 

Министърът на отбраната в правителството на ГЕРБ Аню Ангелов коментира от своя страна, че е нужно по-сериозно ангажиране на НАТО в Черноморския регион.

 

"Добре е и Министерство на отбраната да вложи повече усилия по отношение на постигането на едно предварително планиране на извънредни ситуации в Югоизточна Европа. Такъв план има за Полша и Балтийските държави, но не само те могат да бъдат засегнати при едно бъдещо негативно развитие на нещата", каза Ангелов.

Споделяне

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?