Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

България трябва да се гордее, че е дала на Европа суджука и ракията

Около 180 фирми у нас няма да могат да произвеждат "Горнооряховски суджук"

22 коментара
България трябва да се гордее, че е дала на Европа суджука и ракията

Ние трябва да имаме самочувствието на нация, дала на Европа и света хубави неща, като горнооряховският суджук е едно от тях. Това обяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов по време на представянето на първото българско защитено географско наименование - “Горнооряховски суджук”.

За България това е първият продукт с подобна защита, съобщи министър Найденов и добави, че в момента се води такава процедура и за гроздовата ракия. По думите му обаче процесът за регистрация ще отнеме по-дълго време и ще е по-труден, тъй като нашите съседни балкански страни също произвеждат подобни питиета.

Процедурата по обявяването на суджука като защитен продукт е отнела на страната ни две години и осем месеца, което според министър Найденов не е голям срок. На Гърция например са ѝ били нужни повече от двайсет години за признаването на сиренето "Фета".

Той каза още, че Кипър е възразила срещу приемането на българския суджук като защитено наименование в ЕС, защото страната произвеждала локум, който се казва “Горнооряховски суджук”. В крайна сметка е станало ясно, че все пак става дума за два коренно различни продукта, обясни Найденов.

На представянето се разбра, че около 180 фирми няма да могат да произвеждат "Горнооряховски суджук" след приемането му от ЕК за българско защитено географско наименование. То може да се използва на територията на Европейския съюз, включително и в България, само от производителите, членове на Сдружение "Раховец – 2007”. Сред тях са три горнооряховски фирми - "СТЕФМАРК – Стефан Марков”, “Р.А. – 03 – Боби” и "Родопа–Горна Оряховица-96”. Представители на компаниите посочиха, че цената на месния деликатес няма да бъде променяна.

Предвиден е двайсетдневен гратисен период, през който 180-те фирми, произвеждали "Горнооряховски суджук", ще трябва да променят името на продукта. То може да е 'Търновски суджук”, даде за пример земеделския министър Мирослав Найденов.

Контролът на качеството на суджука ще се следи от италианска одиторска фирма и Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Кирил Вътев, председател на Асоциацията на месопреработвателите, съобщи, че са подали за защитено географско наименование много други продукти, които са традиционно български – пастърма, филе “Елена”, врат “Тракия” и Панагюрска луканка.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

22 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #22

    Тоя врат "Тракия" ми беше дошъл нагорно една година, когато кръчмарят ми, не предлагаше друго мезе. Не сме ние най-големите майстори на подобни мезета. Още по комунистическо, като нямаше западен внос, се облизвахме за унгарски и гедерейски шпекове. А дестилацията на гроздова шира, надали точно по нашите земи е възникнала, та никой другаде да не се сети. Хайде холан!

  2. Анонимен
    #21

    При социализма България се гордееше с интелектуалния принос за развитието на човечеството и обществото. Решенията на Партията на конгреси, нейните тезиси, програмни документи, речите на Генералния секретар веднага ставаха официални документи на ООН - то, и всички цивилизовани хора по света се радваха на това достояние. не е така при капитализма, където единствено чревоугодничеството е на мода. Социализма няма алтернатива ! Кокошков

  3. Dante Alighieri
    #20

    Особено горд съм, че Европа свързва страната ми с колбаси и алкохолни напитки! Преди 100 години емблемата на България за пред света е било розовото масло, сега това е суджука и ракията...Менят се времената, менят се и вкусовете. Утре сигурно ще сме известни с висококалоричната дъвка, която у нас ще замества дневната доза от храна, щото само за дъвки ще ни стигат парите?

  4. Анонимен
    #19

    Суджук е турска дума бре, пишман интелектуалци! Зная го от баба ми със фамилно име Домусчиева, чийто баща е основател на Смядовскта фабрика "Глиган". Рецептата я внася унгарец от Дебрецен! § Домус на турски е прасе - свинкя! Питам: кое му е българското на суджука? Може би луканката?

  5. Анонимен
    #18

    . . . както и че е "управляват" най-тъпите и корумпирани "политици" (разбирай крадци и разбойници).

  6. Анонимен
    #17

    браво! вързахме и цъфнахме със съджука

  7. И.Иванов, Швеция
    #16

    ДАДЕНО, АМА НЕВЗЕТО ... """ Ние трябва да имаме самочувствието на нация, дала на Европа и света хубави неща, като горнооряховският суджук е едно от тях. """ Само дето нито Европа, нито светът ги взимат тези дадени "хубави неща" от България - нито бавно, но сигурно впияняващата българската нация шльоковица, както навремето водката руската, нито гьон-мезето й са "хубави неща" за някого извън България и никой никъде извън България и българи не ги вкусва, да не говорим да плаща пари за тях да ги купува. Гъделичка министър на ГЕРБ провинциални гордости за вътрешна употреба, защото не може да кандърдисва хората да се гордеят с нещо съществено за гордеене, сторено от правителството му.

  8. Анонимен
    #15

    Това вярно е величайша простотия ! Но от човек като Найденов, който вместо да е министър, трябваше да лежи за дълги години в затвора заради далаверата със замразеното 40-годишно ирландско месо, какво може да се очаква ?

  9. Милиционер
    #14

    А аз най-много се гордея с Бойко Борисов и Симеон Дянков.

  10. Анонимен
    #13

    Bravo 9!!! Laf na miasto!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.