На преговорите за правителство в сектор "туризъм"

България трябва да се утвърди като една дестинация за 100 преживявания

България трябва да се утвърди като една дестинация за 100 преживявания

България трябва да се позиционира в туризма със слогана One destination, hundred experiences - една дестинация за 100 преживявания, каза по време на дискусиите за бъдещо правителство в петък съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.

По време на форума той разказа как е спечелил състезание на Харвардския университет, при което 60 представители от различни страни е трябвало да рекламират своята страна, така че да привлекат най-много туристи.

Очаквано по време на надпреварата, представителят на Бразилия посочил, че няма друг карнавал като този в Рио де жанейро. От Карибите казали, че няма никъде по света по-добри плажове с палми и лазурно море, а представителят на Франция, очаквано се похвалил с най-добрия културен и винен туризъм. Швейцария със зимните си курорти и т.н.

"Аз им казах ние нямаме плажовете на Карибите, но имаме хубави плажове и море, в което и под водата да отвориш очи, няма да е солено. Нямаме зимните курорти на Швейцария, но имаме хубави зимни курорти. Имаме много хубав културен туризъм, но не можем да се похвалим с добро управление на обектите. Това, обаче което имаме е, че имаме са всички тези неща на едно много малко място", разказа Петков. Идеята му бе подкрепена от всички партии, преговарящи за бъдещето правителство.

Той предложи страната ни да се наложи със слогана - One destination, one hundred experiences. В детайли Петков посочи, че България може да се продава почивки за 14 дни от дигитална платформа, като всеки потенциален турист през нея може да набележи какви видове туризъм може да изживее в това време у нас.

Кирил Петков посочи още, че например на теснолинейката в Родопите на всяка спилка може да има фермерски пазар. От думите му стана ясно, че България трябва да се ориентира и към туризма, свързан с различни видове спортове. Той даде пример с 20 свои приятели от Канада, които дошли в България и похарчили "колкото 100 англичанина". Гостите избрали по-различни забавления - да карат кайт сърф на Корал, а не на Слънчев бряг.

Принципно съгласие за 9% ДДС, гаранционен фонд и помощи за скъпия ток

"Има такъв народ" и Демократична България предложиха да се създаде гаранционен фонд за туроператори и турагенти, който да подпомага бранша в кризисни периоди като локдауните по време на пандемията. В крайна сметка бе постигното принципно съгласие за създаването му, но идеята ще бъде обсъдена и в събота на срещата за финанси, където именно ще стане ясно как ще се финансира. Конкретно бе предложено ББР да управлява този фонд.

БСП и ДБ предложиха да се запази 9% ДДС за туризма и през следващата година, тъй като облекчението изтича в края на тази година. "Аз съм за запазване на това облекчения, но при ясни условия за изчистване на сивия сектор и доплащанията на ръка", каза Кирил Петков. Финалното решение по този пункт отново ще бъде взето в събота на срещата по финанси.

Оформи се принципно съгласие държавата да плаща ученически екскурзии за ученици до туристическите дестинации на страната, като това ще доведе и до засилване на патриотичното образование. Финалното решетие обаче ще бъде взето в събота на срещата по финанси.

Постигнато бе пълно съгласие за възстановяване и развиване на дуалното образование, комбиниращо теорията с практиката в сферата на туризма. В момента в цялата страна имало само 6 гимназии в страната с подобни паралелки. Договорка бе постигнта за вслючване на културно-историческия продукт в българския туристически продукт.

От ИТН, БСП и ПП се обединиха, че трябва да стартира бързо дигитална възможност за издаване на електронни визи. Финалното решение обаче ще бъде взето на срещата за финанси в събота.

Постигнато бе принципно съгласие за развитие на велосипеден туризъм, приемане на национален велосипеден план, който да регламентира кой и как изгражда велосипедни маршрути в страната.

По време на дискусията БСП презентира искането на българския хотелиерски и ресторантьорски бранш подпомагането по схемата 60/40 да стартира при 20% спад на оборотите на субектите в туризма, а не както сега при регистриран 30-40% спад.. Идеята допълнително ще се обсъди в събота на срещата по финанси.

Заявка за нулева корупция и още идеи за данъчни облекчения

Всички партии се обединиха около визията си бъдещото правителство да наложи нулева корупция в сектора на туризма.

От ДБ предложиха туристическият данък да се налага на всички, които упражняват бизнес в курорта и средствата от него да се влагат от съответната новина само в инфраструктурата на курорта. В крайна сметка бе решено тази идея допълнително да се обсъди.

От формацията предложиха още по време на локдаун да не се събира от туристическия бизнес такса смет.

Ивайло Кожухаров от ИТН предложи туристическият ресор да бъде разделен на 5 секторни ресори - морски, планински, спа, конферентен и конгресен и културен туризъм. Всеки ресор трябва да има собствен маркетингов план за дейност и рекламна стратегия. Идеята обаче се оказа дискусионна и допълнително ще се обсъжда. Взето бе решение да се направи ревизия и реорганизация на Министерство на туризма.

Постигнато бе съгласие да се преосмисли практиката плажовете да се отдават на концесии. ОТ БСП подпкрепиха посочиха, че тези обекти трябва да се управляват или от инвеститорите във въпросния курорт или от общините. Кирил Петков обаче направи бележка, че на места има местни феодали, които лесно могат да подкупят общините и трябва да се обмисли допълнително тази идея.

Спор да се субсидират ли чартъри с по 35 евро на седалка

ДБ предложи да отпадне мярката да се субсидират чартъри по 35 евро на седалка, защото не е нормално държавата да си плаща, за да я посещават туристи. Кирил Петков се съгласи и каза, че трябва да се внимава, защото това се казва - "плащане за конкурентоспособност". Ивайло Кожухаров пък наблегна на факта, че България се е ангажирала да прилага практиката пред международните си партньори.

БСП контрира, че мярката се прилага в редица страни извън и в ЕС, но трябва да се поправи грешката от предходното НС, което последно разписа, че от помощта може да се възползват само български авиокомпании, а у нас тя е една. БСП настоява средства по програмата да бъдат заложени и в бюджет 2022 г. Темата допълнително ще се обсъжда.

Постигната бе принципна договорка Българската банка за развитие да стартира кредитна линия за хотелиери и ресторантьори, на които търговските банки в момента отказват заеми, заради ограничената им търговска дейност в условията на пандемия.

Представителите на БСП поискаха една организация да представя бранша. Постигната бе договорка да се върви към укропняване на многобройните браншови организации, но бе отхвърлено искането на БСП бъдеща укропнена организации да участва заедно с правителството при разпределянето на средствата за национална реклама.

Дискусията на живо - гледайте тук

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?