България трябва да усвои 2.5 млрд. евро от ЕС за година

България трябва да усвои 2.5 млрд. евро от ЕС за година

България трябва да усвои ударно 2.5 милиарда евро от европейските програми през 2015-а година, защото тя е последната за извършване на разплащания по стария програмен период 2007-2013 година. Това става ясно от официалните данни за изпълнението на оперативните програми, разпространени от правителствената пресслужба, цитирани от вестник ”Сега”.

Темпото трябва сериозно да се ускори при оперативна програма "Околна среда", при която изоставането е най-голямо. Сериозни суми трябва да бъдат разплатени и по програмата за развитие на селските райони, при която традиционно има проблеми с усвояването на средствата.

"Околна среда" е единствената оперативна програма, по която тази година се очаква да бъдат загубени средства заради бавното им усвояване. Сумата обаче е значително намалена спрямо първоначалните прогнози. По програмата, която бе замразена заради проблеми с обществените поръчки, се очаква да бъдат загубени 22 млн. евро от годишния бюджет.

При другата частично спряна оперативна програма – ”Регионално развитие” – не се очаква загуба на пари. Общо 64 млн. евро обаче няма да бъдат усвоени по програмата за развитие на селските райони и рибарството. Макар да не са пренебрежими, тези загуби са далеч от първоначалните прогнози за драстично неусвояване на бюджета за 2014 година. Прогнозите варираха между 200 до 400 млн. евро.

През 2015-а година по програма "Околна среда" трябва да бъдат усвоени над 720 млн. евро, за да няма загуба на средства. Ако парите не бъдат сертифицирани и изпратени в ЕК навреме, завършването на проектите ще бъде за сметка на националния бюджет.

Споделяне

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?