България твърди, че е по-готова от Германия за справяне с бежанския натиск

София също настоява за план "Б", ако се провали сделката между ЕС и Турция

Даниел Митов, сн. БГНЕС
България се почувства засегната от оценките, съдържащи се в доклад на германското разузнаване, че не е готова да се справи с евентуално засилване на миграционния натиск, и двама министри – външният Даниел Митов и вътрешният Румяна Бъчварова - в един глас обявиха, че анализът на Берлин не отговаря на истината.
 
"Страната ни е по-готова за миграционния поток от всички останали, тя се оказа по-готова и от Германия в определен момент", заяви министърът на външните работи Даниел Митов пред български журналисти в Брюксел. 
 
Вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчваров коментира от своя страна, че България е осигурила "всички условия, които могат да ни гарантират добра реакция при евентуален засилен миграционен натиск".
 
Те коментираха анализа на германските власти, според който ако бежанският поток наистина се пренасочи към нашата страна, българската полиция, която "страда от липса на средства и служители", можело да се окаже "за известно време отвъд границите на възможностите си".
 
Митов припомни, че натискът по границите ни е намалял много значимо след сключването на споразумението ЕС-Турция. В същото време той уточни, че София е настояла да има "план Б" по повод споразумението, което съдържа деликатни моменти.  
 
Според публикации в европейската преса вече от седмици европейските страни обсъждат неофициално подобен план.
 
"От 2013 г. предупреждаваме за увеличаване на миграционните потоци, още тогава започнахме да изграждаме съоръжения по границата си с Турция. Ако има готова държава в ЕС, това е България. Даваме си сметка за всички опасности и нямаме никакви илюзии, предупреждавали сме всичките си партньори. Една от стабилните държави в региона в това отношение е именно България", добави министърът, цитиран от БТА. 
 
"На тази опасност сме обърнали внимание от много дълго време, този въпрос е поставян в рамките на НАТО и ЕС. Българските граждани трябва да бъдат спокойни, че правителството веднага е отчело този елемент и НАТО пое ангажимент да оценява резултатите от операцията в Егейско море и да бъде гъвкава по отношение на оценката за евентуалното пренасочване на трафика на хора през алтернативни маршрути", посочи Митов.
 
Той съобщи, че е поставил този въпрос и на днешното съвместно заседание на неговите колеги от алианса с върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини, за да бъде възможно сътрудничество и по други участъци, където се появи такава опасност (пренасочване на мигрантския поток - бел. кор.), например по сухопътните граници или в Черно море. 
 
Засега такива данни нямаме, постоянно следим ситуацията, ако се забележи подобно създаване на алтернативни маршрути, поясни министърът. 
 
"България не се чувства изоставена"
 
Вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова от своя страна изрази категорично несъгласие с твърденията в публикациите, че нашата страна "се чувства изоставена от ЕС" по въпросите на миграцията. 
 
Тя даде пример с днешното заседание на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи, в което участва. От европейската гранична служба "Фронтекс" са заявили намерение да подпомагат нашата страна при предстоящото прилагане на двустранното споразумение за реадмисия с Турция. Това е само малка част от всички други политически жестове на подкрепа от ЕС, поясни Бъчварова. 
 
Бъчварова съобщи, че на днешното заседание е представила данните от България по въпроса за миграцията, които показват успокоение на обстановката спрямо миналата година. По нейните думи значение за това имат положените от нашата страна усилия, но и политическото решение, залегнало в споразумението между ЕС и Турция по въпросите на миграцията. Изводът е, че в следващата проблемна зона за миграцията в Средиземно море трябва да се продължи с политическите усилия, коментира тя.
 
В отговор на въпрос дали допуска, че Турция може да престане да изпълнява ангажиментите си по споразумението с ЕС, вицепремиерът посочи, че докато целият процес не бъде завършен (с отпадането на визите за турските граждани), такава възможност остава. Що се отнася до България, с подписаното двустранно споразумение за реадмисия имаме доста добри гаранции да се чувстваме по-спокойни, поясни Бъчварова.
 
Тя добави, че българската позиция по отношение на визовата либерализация за Турция, Грузия, Косово и Украйна е, че политически подкрепяме изваждането на четирите държави от негативния списък, но настояваме за спазването на условията. Бъчварова отбеляза, че всяка от държавите в ЕС подкрепя този подход. Много сме удовлетворени, че в относително кратък срок бяха преразгледани възможностите за суспендиране на визовата либерализация с условия, на които много държим. Особено държим Турция да уеднакви визовата си политика с политиката на ЕС, посочи вицепремиерът.
 
Бъчварова уточни, че нашата страна настоява да се разширят критериите за прекратяването на безвизовия режим и предвид броя на незаконно преминаващите границата граждани на държавата, за която визите са били премахнати, и броя на подадените молби за убежище от тези чужденци. Най-важното за нас е, ако се появи ситуация, в която има риск за националната сигурност, това също да се отчита като съществен критерий за преразглеждане на становището, уточни тя.
 
Вицепремиерът посочи, че България е сред държавите, дали заявки за броя на разселените мигранти, които могат да приемат по европейските квоти. Имаше забележка, че от наша страна има откази на някои от предложенията. Обясних причината - тези откази не са критично много и са след направена проверка на лицата и установяване на някакъв потенциален риск за националната сигурност, поясни Бъчварова. Тя е заявила на заседанието на Съвета на ЕС днес, че разселването трябва да бъде бързо, но не за сметка на гаранциите за сигурността.
Споделяне

Още по темата

Още от България