България учреди компанията за Бургас-Александруполис

България учреди компанията за Бургас-Александруполис

Кабинетът определи компанията, която ще представлява България в бъдещата Международна проектна компания за изграждането на Бургас-Александруполис. Това е "Проектна компания Нефтопровод Бургас-Александруполис-БГ" АД, в която мажоритарен собственик със 75 на сто е фирмата “Универсален терминал Буртас” АД, а останалият дял е на “Булгаргаз”, съобщиха от правителствената информационна служба в четвъртък.

Така месец след като държавата се оттегли от създадения преди няколко години консорциум “Трансболкан ойл пайплалйн” с участието на седем български фирми, се очертаха ясно българските играчи в проекта – “Булгаргаз”, която бе заявила, че може сама да поеме българското участие в тръбата, но сега получава само една четвърт от нашия дял, и “Универсален терминал Бургас” АД, която по времето на правителството на Симеон Сакскобургготски бе създадена за изграждането и оперирането на общия вход на петролопроводите Бургас-Александруполис и Бургас-Вльора на черноморския ни порт. Във фирмата мажоритарен собственик е държавната “Техноекспортстрой”, която участва в българо-португалския консорциум, подписал концесията за магистрала “Тракия”. Частната фирма “Фронтиер” държи 45 на сто.

Новата българска компания ще участва като акционер в международната проектна компания с дял, договорен в меморандум, но не по-малък от 24.5 на сто и право на глас при вземането на всички важни решения, посочиха от Министерски съвет. Всъщност подписването на меморандума е съществената стъпка в реализацията на проекта. Парафирането на този документ обаче се забави, тъй като срещата между България, Гърция и Русия за Бургас-Александруполис, която трябваше да се състои в началото на май в Москва още не е насрочена.

Създаденото сега проектно дружество ще преговаря за участието на български компании в проектирането и строителството на нефтопровода, както и в оперирането на нефтопровода и транспорта на петрол в Черно море и до крайни клиенти.

Проектната компания ще преговаря за структурирането на финансирането на проекта, в както и на основата на проектното финансиране с гаранции от нефтените компании за запълване капацитета на нефтопровода.

Правителството потвърди решението на предишния кабинет "Универсален терминал Бургас" АД да изгражда единната входна техническа инфраструктура в Бургаския залив за нефтопроводите Бургас-Александруполис и Бургас-Вльора, срещи което са и инвеститорите в американския проект АМВО и потенциалните руски вложители в трасето от Новоросийск през България до Гърция.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?