България улеснява издаването на визи за етнически българи в Украйна

България улеснява издаването на визи за етнически българи в Украйна

Министерството на външните работи (МВнР) е изпратило указания до българското посолство в Киев и генералното консулство в Одеса да улеснят издаването на визи за етническите българи от района на военните действия в Украйна, съобщи правителствената информационна служба.

"Ситуацията в Източна Украйна остава изключително напрегната и нестабилна, с продължаващи на места сражения между правителствените сили и сепаратистите. Хуманитарната обстановка е усложнена, особено в района на Донбас, където са водят военни действия. В тази връзка Министерството на външните работи подготвя решение за предоставяне на хуманитарна помощ за етническите българи в Украйна, като формата и начинът за предоставянето ѝ са процес на уточняване", посочват още от пресцентъра на Министерския съвет.

С особено внимание се следят и информациите за напрежение сред представители на малцинствата в Украйна, включително сред българското национално малцинство, във връзка с нарастващия брой мобилизирани в рамките на провежданата четвърта вълна на мобилизация в страната.

"Разчитаме, че властите в Украйна няма да допуснат нарушаване на принципа на пропорционалност при определяне на броя на подлежащите на мобилизацията в местата с компактно българско население и ще предприемат необходимите действия за предотвратяване на напрежението в районите с българско или друго малцинство", посочват още от Министерския съвет,

Въпросът вече е поставен пред украинския посланик в София, а ще бъде обсъден и по време на предстоящо посещение на министъра на външните работи на Украйна Павло Климкин в България.

"Преодоляването на всички негативни последици от продължаващия конфликт в Украйна е възможно единствено при постигането на траен мир по пътя на диалога. България последователно подкрепя засилената международна активност, включително посещението на германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд в Киев и Москва, с основна цел съгласуване на мерки за прилагане на Минските споразумения", посочват още от пресцентъра на правителството.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?