България успокоява Москва, че държи на "Южен поток"

Искаме паритет при персонала и прозрачно финансиране, обясни служебният премиер на руския посланик

България успокоява Москва, че държи на "Южен поток"

След изявлението от миналата седмица, че България ще иска нов анализ дали газопроводът “Южен поток“ ще отговаря на евроизискванията, в понеделник служебният премиер и външен министър Марин Райков увери руския посланик у нас Юрий Исаков, че страната ни държи на проекта и се отнася отговорно към реализацията му.

 

Райков заяви още по време на срещата си с руския представител, че София държи на паритет при наемането на персонал и прозрачност при избора на финансова институция за построяването на тръбопровода.

"За българската страна газопроводът "Южен поток" е важен енергиен проект. Ние подхождаме изключително отговорно към подготовката за неговата реализация", посочил Райков, цитиран от пресцентъра на МВнР.

Той е уведомил руския дипломат, че е възложил на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев съвместно с руската страна да обменят информация по някои детайли от проекта.

"Ние ще отстояваме строителството на газопровода да бъде цялостно и да обхваща цялото проектиране и изграждане на трасето на територията на България, прозрачност при избора на финансова институция, както и на спазване на българското и европейското законодателство в сферата на обществените поръчки", добавил Райков.

Посланик Исаков от своя страна е подчертал значението на проекта за Русия и е заявил готовност за разговори по всички детайли от реализацията на "Южен поток".

Миналата седмица Райков поиска да се направи “пореден, много задълбочен анализ“ на инвестиционното решение на България за изграждането на “Южен поток“ през нашата територия. Той трябва да установи до каква степен то е съвместимо с третия либерализационен пакет на ЕС в енергетиката, за да се гарантира, че няма да се стигне до европейски санкции.

"България и Русия са стратегически партньори и имат дълготрайни и специални отношения", е посочил още премиерът Марин Райков пред Юрий Исаков.

Публикации в медиите съобщиха още при назначаването на Райков за служебен министър за конфликт между него и Исаков. Обтегнатите отношения между двамата се дължали на противопоставянето на Райков в качеството му на заместник-външен министър на искането на посланика за издигане в България на паметник на съветска подводница.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?