България усуква за преместването на батальона ни в Ирак

Колкото по-силно държавниците в София тръбят, че зад гърба им поляци и американци местят контингента ни от Кербала в Кадисия, все повече става ясно, че те са знаели за вероятната предислокация, но са протакали узаконяването ѝ. Полският генерал Анджей Екерт обаче огласи идеята преди решението да е взето от кабинета и парламента, за да ги активира.

Военният министър Свинаров най-накрая призна във вторник, че не е изненадан от темата за преместване в Кадисия, а от подхода към България при обявяването ѝ, преди да има решение на правителството и Народното събрание. Заместникът му Илко Димитров обяви, че представители на многонационалната дивизия Център юг в Ирак правят проучване на терена за възможното ротиране на командването на провинциите Кербала и Кадисия.

За да има евентуална ротация на българския контингент от Кербала, трябва да има решение на държавните органи в България - преди всичко на парламента, който е одобрил меморандума, според който контингента ни е дислоциран в Кербала, заяви президентът Първанов.

Признавайки, че не е получил доклад от Генералния щаб за сигурността на бойците ни при евентуално прехвърляне в провинция Кадисия, той заяви, че априори не приема варианта.

До момента единствен Първанов си позволява да отхвърля преместването ни в Кадисия. Соломон Паси посочи, че това е "една възможност", Свинаров, че ще се вземе решение след военна експертиза, а щефът на генералния щаб ген. Никола Колев преди две седмици само скочи, че с него не е съгласувана идеята за извеждане на силите ни от Кербала.

"Информирани сме от ген. Пехливанов по съответния ред- и аз, и ген. Колев, и президента, и министър-председателя чрез мен, че от военно-техническа точка се обсъжда евентуално предислоциране, призна най-накрая Свинаров. В последното си интервю, дадено в неделя за Дарик радио, Екерт заяви, че висш български военен е информиран за необходимостта от преместване на контингента. Министърът обаче отново изтъкна, че трябва да бъда спазен както меморандумът, така и националното законодателство при промяна на мястото на контингента. Преди дни той направо обяви, че решението ще е "национално", а не на коалицията.

"Българската позиция като адекватен член на една коалиция на желаещите е да има участие не само в изпълнението, но и във вземането на решения на политическо ниво в нея", изтъкна министър Свинаров и добави: И за да няма пак интерпретации кой "ястреб" и кой "гълъб" искам ясно да кажа, че по никакъв начин не стои темата за преосмисляне на политическото решение за участие на България в коалицията, говорим само за подходите за взимане на решения".

При решение на правителството за преместване на батальона, то ще бъде внесено за обсъждане в комисията по външна политика, отбрана и сигурност, а тя ще реши дали е необходимо гласуване на ново решение в пленарна зала, обясни Свинаров. Той отбеляза, че в меморандума се говори за нашата дислокация в Кербала, както и че при обсъждането във външната комисия и пленарна зала за изпращането на наш контингент, ставаше дума само за Кербала.

София не бърза за преместването

Експертната група, в която има и български представители, трябва да определи вариантите за това как и къде да стане преместването, а България ще реши дали да се съгласи едва когато тази информация добие официален вид. За момента няма искане от страна на коалиционните ни партньори в Ирак за разговори по проблема, няма и решение, заяви изцяло в духа на казаното и от Николай Свинаров, и от външния министър Соломон Паси, Илко Димитров.

Според Илко Димитров анализът на информацията от проучването в Ирак не е започнал в Генералния щаб. Ние трябва да бъдем запознати с възможности, които да бъдат подкрепени с такива съображения, че да бъде взето сравнително лесно и бързо решение, коментира Димитров.

Той изтъкна, че никой не може да насили една страна от коалицията да участва в действия, за които не е взела решение и които са против политическата ѝ воля.

Възможностите и необходимостта от преместване трябва да се проучат внимателно с оглед предстоящите избори в Ирак и много други обстоятелства, смята Илко Димитров. Не трябва да бързаме, нито да се бавим, трябва да се върви по установения в дипломацията ред, е мнението на заместник-министъра.

По всяка вероятност тактиката да не бързаме е подтикнала командващия многонационалната бригада да провокира по-бързо вземане на решение в София.

"Ако последните изявления на командващия дивизията, полският генерал Анджей Екерт са начин да се проучат българските нагласи, то това е един доста неудачен тест", коментира Димитров.

Първанов не харесва "коалиционната култура" на поляците

Запитан как ще коментира изказването на Екерт, президентът Георги Първанов заяви във вторник: "Това, че има идеи от един или друг военен или чиновник, това е негов проблем. Решение няма, а за да има евентуална ротация, трябва да има решение на държавните органи в България, преди всичко на парламента, който е одобрил меморандума, в който Кербала присъства изрично записана".

Първанов се върна и към думите си при откриването на политическия сезон в началото на септември, когато призова позицията на България да се зачита от партньорите ни в коалицията. Според него, изказването на полския ген. Екерт е по-скоро израз на "недобрата коалиционна култура". Първанов припомни и думите си, че "взаимното доверие се крепи именно върху такъв тип решения и действия, които трябва да бъдат солидарно взети и осъществени".

Речта му бе произнесена в началото на септември - период, посочен от ген. Екерт, в който български военен представител е бил информиран за необходимостта контингентът ни да се премести на 4 километра южно от Ал Дивания, столица на провинция Кадисия, Централен Ирак, във връзка с размяната на контрола между САЩ и Полша на провинциите Кербала и Кадисия.

В контекста на добрата "коалиционна култура" може да се припомни, че и съюзническото поведение на България може да бъде поставено под съмнение: след дадените жертви при атентата срещу база "Индия" първото оправдание на нашите военни бе, че мерките за сигурност и съоръженията са били одобрени от коалиционните партньори - американци и поляци. Поляците пък заподозряхме в заговор с шиитските духовници срещу българите. После полски журналисти застрашиха и сигурността на Първанов като съобщиха за визитата му в Ирак. В последни дни ген. Колев критикува поляците, че бавно разширяват лагера "Лима", където Първанов се договори с Квашневски да се преместят бойците ни. Сега пак поляците са виновни, че София не бърза да откликне на небходимостта на коалицонните сили от присъствието ни не в Кербала, а в Кадисия.

Президентът против преместване без да е получил доклад от Генщаба

"Продължавам да смятам, че това е едно решение, което засега не издържа от гледна точка на военните, психологическите и политическите мотиви", повтори Първанов позицията си против преместването на контингента ни. В същото време той призна, че още не е получил поискания от него доклад от Генералния щаб, който да даде ясна представа как би изглеждало едно преместване на българските военнослужещи от гледна точка на тяхната безопасност. Това би могло да означава, че президентът предварително е запознат с доклада, който ще му даде ген. Колев. Източници от Министерство на отбраната обаче твърдят, че в районът в Кадисия, където ще са нашите, е значително по-спокойно отколкото в свещения за шиитите град Кербала.

Президентът не изключи възможността да проведе консултации със свои чуждестранни колеги по въпроса за преместването на българския контингент от Кербала, ако това се наложи. Той обаче изрази надежда, че въпросът ще може да бъде решен още на ниво военни министри.

До края на деня Свинаров очаква реакция на писмото си до полския му колега Йежи Шмайджински по повод изказванията на командващия дивизията "Център - Юг" ген. Екерт за преместване на българския контингент в Кадисия. В него Свинаров настоя да се спазва българското законодателство и да не се позволява на висши военни да коментират решения, които по националното законодателство трябва да бъдат формирани на политическа основа.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?