България усвои 750 млн. евро от еврофондовете за коронавируса за два месеца

Малко над 10% от фондовете за сближаване за отишли в борбата със заразата

България усвои 750 млн. евро от еврофондовете за коронавируса за два месеца

България е мобилизирала 750 млн. евро от европейските структурни и инвестиционни фондове за двата месеца на извънредното положение в борбата с коронавируса и за справяне на икономическите и социалните последици от него. Това се казва в съобщение на Европейската комисия до медиите.

Това е малко над 10% от средствата по фондовете от политиките за сближаване на ЕС за настоящия програмен период. Общо средствата възлизаха на 7.4 млрд. евро. Преди да избухне пандемията от коронавирус неусвоеният ресурс от тях беше 812 млн. евро. В средата на март Европейската комисия даде право на страните членки да пренасочат неусвоените средства от еврофондовете за борба с коронавируса и последиците от него.

За здравния сектор са отпуснати 20 млн. евро

България е пренасочила 20 млн. евро от фондовете на политиката на сближаване, за да помогне на здравния сектор да отговори по-добре на извънредната ситуация свързана с коронавируса, съобщи ЕК.

Средствата са отишли за ново медицинско оборудване от най-висок клас и доставка на животоспасяващи лекарства и лични предпазни средства. Това включва закупуването на 377 респиратора, над 2 милиона защитни маски за лице, 177 000 теста и около 140 000 други медицински консумативи.

Освен това около 42 000 възрастни, хора с увреждания и хора, изложени на риск, получават всекидневно подпомагане в домовете си чрез услугата "Патронажна грижа", чрез която се доставят храна, лекарства и други стоки от първа необходимост по време на кризата.

Част от средствата са отишли за допълнително възнаграждение на 14 000 души медицински и немедицински персонал, който е бил на първа линия в борбата с коронавируса.

За временна и субсидирана заетост – 130 млн. евро

Допълнителен ресурс в размер на 130 милиона евро ще бъде инвестиран в подкрепа на схеми за временна и субсидирана заетост.

Помощта по единствената грантова схема за малките фирми, която стартира миналата седмица, е в размер на 88 милиона евро. Подпомагане по нея обаче получават компаниите, които имат оборот от над 30 000 лв. за 2019 г. и така най-малките практически остават без никакво финансиране.

Още 327 милиона евро са мобилизирани за осигуряване на финансиране и инвестиции за малките и средните предприятия, както чрез безвъзмездни средства така и чрез специални схеми за гарантиране на заеми, се казва още в съобщението на ЕК.

150 милиона под формата на дялови и квази-дялови инвестиции в малките и средните предприятия ще бъдат похарчени при по-благоприятни за частния сектор условия.

Службите на Еврокомисията и националните институции продължават да работят за набелязването и подготовката на допълнителни мерки при необходимост, е посочено в съобщението.

От ЕК напомнят, че още преди избухването на пандемията, политиката на сближаване инвестира 71 милиона евро в подобряването на спешната медицинска помощ в България. Проектът включва реконструкция и модернизация на 230 здравни заведения у нас и 400 нови линейки, което има пряко отношение към настоящите мерки за справяне с извънредната ситуация.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?