България в Европа: Пари не даваме, но подкрепяме

"Да" на финансовата дисциплина, "не" на ограниченията върху нашата икономическа политика, които биха могли да произтекат от поемането на задължения, които са непосилни за държавата. Така външният министър Николай Младенов резюмира българската позиция в преговорите за нов фискален съюз в ЕС.

Младенов заяви, че България не приема инициативите за въвеждане на обща консолидирана данъчна основа за корпоративното данъчно облагане и предложенията за данък върху финансовите транзакции. Освен това България не приема и финансови ангажименти при създаването на механизъм за преодоляване на кризата.

В сряда правителството прие годишната програма и плана за действие за 2012 година във връзка с членството на България в ЕС, а външният министър Николай Младенов и министърът за европейските фондове Томислав Дончев направиха кратък преглед на българската история в ЕС, според която България е на водеща позиция в европейското семейство, противно на други мнения.

"Влизането на България в ЕС беше не просто успех, а доказателство, че можем да живеем по друг начин. В политически план то укрепи демокрацията и донесе тежест на страната - ние вече правим политики, на които преди бяхме обект. Българската икономика вече може да стигне до 500 млн. потребители", заяви външният министър.

Той каза, че страната ни има един от най-смазаните механизми за прилагане на европейското законодателство в ЕС.

От 235 процедури, заведени от ЕК срещу България, 181 вече официално са закрити от ЕК, само две от другите са в съдебна фаза.

"Много малко други страни могат да се похвалят с подобни данни", каза Младенов.

За петте години членство нашата страна е била активна - участвали сме в приемането на 500 директиви и на много други решения, каза Младенов.

Министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев отбеляза, към края на 2009 година разплащанията по всички оперативни програми са били в размер на 400 млн. лв., а към края на 2011 година плащанията са в порядъка от 3 млрд. лв., което е 20 процента от целия ресурс. Договорените средства към 2011 са 10.3 млрд. лв., което е близо 65 процента от цялата финансова рамка.

Към момента половината от инвестиционния ресурс на държавата се осигурява от средства от ЕС. За 2012 година се предвижда разходите с произход средства от ЕС да бъдат 16 процента от бюджетните разходи.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?