България в мек локдаун до Коледа: Какво затваря и какво не

Мерките влизат в сила от 23.30 часа на 27 ноември с цел да намалят заразата

България в мек локдаун до Коледа: Какво затваря и какво не

Правителството очаквано обяви в сряда сутринта налагането на по-строги мерки за ограничаването на епидемията. Те влизат в сила в 23.30 часа на 27 ноември (петък) и ще важат до 21 декември, гласи заповедта на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов, публикувана по-късно през деня.

Мерките могат да се определят като мек локдаун.

Променя се зеленият коридор за пазаруване в хранителните магазини само на хора над 65-годишна възраст. Вече забранено за останалите ще е посещението между 8.30 и 10.30 часа.

Забраняват се присъствените занятия в университетите, училищата, детските градини и яслите, във всички обучителни центрове, частните детски клубове, както и практически всички обществени мероприятия.

Ще се допуска само провеждането на държавните изпити за придобиване на специалност в системата на здравеопазването, при стриктно спазване на мерките за превенция и контрол на инфекциите.

Прекратяват се всякакви културни и развлекателни събития. Изключение се допуска за театрите, които ще работят при 30% от капацитета им, осигурено разстояние от 1.50 метра между зрителите и задължителни маски. Прекратяват се всички спортни занятия за лица под 18 години. Международните състезания за пълнолетните спортисти могат да бъдат провеждани.

Затварят се фитнесите, но басейните ще продължат да работят.

Всички заведения, включително ресторанти, кафенета, барове и други също затварят врати. Допустима е доставката на храна по къщите. Затварят казината и игралните зали.

Моловете също ще бъдат затворени, с изключение на редица магазини, които са разположени в тях – хранителни магазини, банки, застрахователни офиси, зоомагазини, дрогерии, офиси за плащания и офисите на комуналните оператори. Веригите за продажба на техника ще работят. Във всички тези обекти трябва да се следи да има не повече от 1 човек на 3 кв. м.

Забраняват се екскурзиите и груповият туризъм.

Важно е да се отбележи, че кварталните магазини ще продължат да работят - за дрехи, обувки, железарии и други. Същото се отнася и за фризьорски салони, шивашки ателиета.

Остават отворени храмовете, джамиите, синагогите и парковете. Ще продължи провеждането на шофьорски курсове.

Сватби, кръщенета, погребения и други частни празненства ще могат да събират само до 15 души.

Няма да се налага вечерен час. Пълният текст на заповедта:

"Всичко, което не е изрично забранено в заповедта, ще е разрешено", обясни Костадин Ангелов на сутрешния брифинг на управляващите, в който обаче участи ене взе премиерът Бойко Борисов. Той излезе с отделно обръщение към бизнеса, разпространено от пресцентъра на Министерския съвет.

"Трудно, но навременно решение", каза ген. Венцислав Мутафчийски, който е председател на Националния оперативен щаб (НОЩ). Целта е новите случаи да спаднат с около 50%. "Това е равносилно на хиляди спасени животи", обясни той.

"НОЩ и Министерството на здравеопазването следят много зорко какво се случва в страната и в света какво се случва по отношение на заболеваемост и смъртност. Мерките са навременни, защото бяха предприети тогава, когато България достигна нива на заразяване, достигнато от другите страни в Европа преди месец. При над 600 заразени на 100 000 души трябваше да вземе тези строги, но доста по-либерални мерки от останали страни в Европа. Няма затваряне по домовете. Целта е да се намали нивото на заболеваемостта. Това ще настъпи най-рано към края на втората седмица. Намаляване на смъртността се очаква до третата седмица", каза Мутафчийски.

Той отбеляза, че натискът върху здравната система става все по-непосилен.

"Ние имаме достатъчно болнични легла, но намалява броят на медицинските екипи, които могат да се грижат за тях. Имаме над 2000 души здравен персонал, които са извън строя. Както и да укрепваме, няма как да заменим живата сила. Човешкият живот е абсолютната ценност. Независимо какви са другите щети, ние като лекари не можем да изповядваме друга ценност. Трябва да се намалят до минимум контактите. Тези места, които затваряме, са най-рисковите. Ограничаването на контактите ще доведе до голям спад на рисковите контакти. Не претендираме за пълно затваряне на държавата", допълни Мутафчийски.

Той обясни, че целта на властите е да дадат възможност на българите да посрещнат по-спокойно и с по-освободени души предстоящите светли празници.

"Ще се намали темпът на пандемията. Трябва да опазим възможно най-много хора здрави и живи до идването на ваксината", каза Мутафчийски.

Той напомни, че Израел за три седмици е успял да постигне спад на новите случаи от 6000 на ден до близо 400.

"Половината от обществото казва, че мерките трябва да са по-строги. Другата половина, че няма нужда от никакви мерки. Такива мерки не се взимат на база лични емоции, а на статистика", каза Кунчев и напомни, че най-ефективните заразявания стават в затворени пространства.

Допреди седмица здравният министър Костадин Ангелов твърдеше, че твърдите ограничителни мерки не дават ефект, а сега вече посочва положителните резултатит от тях в другите европейски страни. Той каза, че всички мерки няма да отпаднат автоматично от 22 декември.

Властите засега не предвиждат извънредни нови икономически мерки за втория мек локдаун. Обезпечаването на новите ограничетелни мерки ще струва между 350 и 400 милиона лева, които ще бъдат платени основно с пари от ЕС. Разработването на икономически мерки продължава. Икономическият министър Лъчезар Борисов обяви, че ще се отпускат бързо кредити по облекчени условия през схема, финансирана от Българската банка за развитие.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?