България в Шенген може да не е приоритет на литовското председателство на ЕС

Членството на България и Румъния в Шенгенското пространство може да не е сред приоритетите на литовското ротационно председателство на Европейския съюз, което започва на 1 юли, съобщи Еурактив.

По време на конференция за приоритетите на литовското председателство на ЕС постоянният представител на Литва в ЕС Раймундас Кароблис заяви, че е "много трудно" да се направи каквото и да било обещание във връзка с влизането на България и Румъния в Шенген.

 

Кароблис заяви, че "може би ще е добре" въпросът за членството на двете страни в Шенген да бъде поставен в глава "Отворена Европа” от списъка с приоритети на литовското председателство. Той обаче веднага добави, че страната му предпочита да си постави за приоритет въпроси, които имат реален шанс за напредък.

 

"С оглед на резултатите досега за нас е трудно да обещаем нещо. Случаят ще зависи също от това, което се случва в двете страни, какъв напредък са отбелязали България и Румъния, както и от позицията на европейските страни, които все още имат някакви опасения", заяви Кароблис.

 

Той заяви, че така нареченият "социален туризъм" е утежнил още повече въпроса за влизането на двете страни в Шенген.

Споделяне

Още от Европа