България в списък на киберпрестъпниците след Китай и Русия

България попадна в списъка на страните, в които се извършват киберпрестъпления, след безспорния лидер Китай и след Русия.

Години наред разузнавателни служби и частни експерти по сигурността бият тревога, че китайски хакери с благословията на правителството в Пекин се опитват да крадат корпоративни тайни на Запада. Както пише сп. "Икономист", цитирано от БТА в петък, тези обвинения намират солидно потвърждение в доклад на американската фирма за кибернетична сигурност Мандиант (Mandiant).

В него се описва подробно дейността на мистериозна група хакери, която години наред е прониквала в десетки фирмени мрежи, открадвайки огромно количество интелектуална собственост. "Бомбата" в доклада е твърдението /отречено от китайските власти/, че тази кибербанда е всъщност елитно подразделение на Китайската народно-освободителна армия, известно като Звено 61398, базирано в бял небостъргач близо до финансовото сити на Шанхай.

Макар и убедителен, докладът на Мандиант не удовлетворява всички експерти. Според скептиците Китай не трябва да бъде автоматично обвиняван за всяка голяма кибернетична атака по света. Така например неотдавнашните пробиви в мрежите на Епъл, Фейсбук и Туитър навярно са дело на източноевропейски хакери, а иранци вероятно са виновни за кибератаката срещу Сауди Арамко (Saudi Aramco), най-голямата петролна компания в света, отбелязва "Икономист".

Списанието цитира Робърт Бигман, бивш шеф на отдела за информационна сигурност в ЦРУ, според когото Русия, България, Румъния и Украйна заслужават да се присъединят към Китай в списъка на най-издирваните киберпрестъпници.

Китайските хакерски атаки вбесиха редица американски политици, което доведе до гръмогласни изслушвания в Конгреса и контрамерки срещу китайски фирми. По-рано този месец администрацията на Обама заяви намерението си да премине към офанзива в областта на киберсигурността. Европа - най-големият търговски партньор на Китай, също негодува. Европейската комисия обмисля да накара хакнатите компании да разкриват неволите си пред властите на техните страни, отбелязва "Икономист".

Споделяне

Още от Свят