България в списък на киберпрестъпниците след Китай и Русия

България попадна в списъка на страните, в които се извършват киберпрестъпления, след безспорния лидер Китай и след Русия.

Години наред разузнавателни служби и частни експерти по сигурността бият тревога, че китайски хакери с благословията на правителството в Пекин се опитват да крадат корпоративни тайни на Запада. Както пише сп. "Икономист", цитирано от БТА в петък, тези обвинения намират солидно потвърждение в доклад на американската фирма за кибернетична сигурност Мандиант (Mandiant).

В него се описва подробно дейността на мистериозна група хакери, която години наред е прониквала в десетки фирмени мрежи, открадвайки огромно количество интелектуална собственост. "Бомбата" в доклада е твърдението /отречено от китайските власти/, че тази кибербанда е всъщност елитно подразделение на Китайската народно-освободителна армия, известно като Звено 61398, базирано в бял небостъргач близо до финансовото сити на Шанхай.

Макар и убедителен, докладът на Мандиант не удовлетворява всички експерти. Според скептиците Китай не трябва да бъде автоматично обвиняван за всяка голяма кибернетична атака по света. Така например неотдавнашните пробиви в мрежите на Епъл, Фейсбук и Туитър навярно са дело на източноевропейски хакери, а иранци вероятно са виновни за кибератаката срещу Сауди Арамко (Saudi Aramco), най-голямата петролна компания в света, отбелязва "Икономист".

Списанието цитира Робърт Бигман, бивш шеф на отдела за информационна сигурност в ЦРУ, според когото Русия, България, Румъния и Украйна заслужават да се присъединят към Китай в списъка на най-издирваните киберпрестъпници.

Китайските хакерски атаки вбесиха редица американски политици, което доведе до гръмогласни изслушвания в Конгреса и контрамерки срещу китайски фирми. По-рано този месец администрацията на Обама заяви намерението си да премине към офанзива в областта на киберсигурността. Европа - най-големият търговски партньор на Китай, също негодува. Европейската комисия обмисля да накара хакнатите компании да разкриват неволите си пред властите на техните страни, отбелязва "Икономист".

Споделяне

Още от Свят

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?