България вдига капацитета на газовия транзит с Турция

В Ескишехир бе открит Трансанадолският газопровод, който ще ни доставя азерски газ

Борисов се срещна с Йълдъръм в Измир

Българският премиер Бойко Борисов информира турския си колега Бинали Йълдъръм, че от края на юни ще може да транзитира по-големи количества природен газ през българска територия за Турция и вече ще е възможно транспортирането на синьо гориво и в обратна посока – за България. Това стана по време на среща между двамата в Измир, където Борисов се отби напът за Израел, където във вторник започна тридневната му визита там и в Палестина.

Борисов бе поканен да присъства на откриването на Трансанадолския газопровод (ТАНАП) в турския град Ескишехир, но в церемонията по-късно през деня се включи икономическият министър Емил Караниколов. ТАНАП е част на открития преди дни в Азербайджан Южен газов коридор, който ще доставят газ от Каспийско море през Грузия и Турция до Европа. Първият участък е Южнокавказкия газопровод от Баку през Грузия до границата ѝ с Турция, откъдето започва ТАНАП. Трансанадолският газопровод на турска територия се разделя в посока Гърция, където ще се свърже с Трансадриатическия газопровод (ТАП) към Италия, а второто разклонение се планира да стига до България до сегашната връзка на транзитния ни газопровод с турската мрежа.

През ТАП и бъдещата междусистемна връзка на България с Гърция се предвижда у нас да влизат 1 млрд. куб. м азерски газ, договорен от "Булгаргаз" от каспийското находище "Шах Дениз ІІ" от 2020 г. България обаче очаква допълнителни количества азерски газ от Южния газов коридор, а през Турция разчита да получи суровина от втората тръба на преминаващия по дъното на Черно море от Русия газопровод "Турски поток". Нейният капацитет е 15.75 млрд. куб. м годишно. В края на май след среща с Бойко Борисов руският президент Владимир Путин обяви, че е разговарял с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, който е казал, че е съгласен това трасе да стига до България. Борисов иска то да захранва планирания от правителството му газов хъб край Варна и половината количества да остават за търговия там, а останалите да се транзитират за Сърбия, Македония и Унгария. Конкретните разговори по проекта обаче предстоят и обемите и цените зависят от пазарното търсене, каза Путин тогава.

Намеренията на България са втората тръба на "Турски поток" да стига до границата, където в момента минава транзитния газопровод за Турция, който досега транспортираше еднопосочно руски газ за южната ни съседка. Пред приключване е изграждането от българския държавен газов оператор "Булгартрансгаз" на лупинг Лозенец-Недялско, който ще увеличи капацитета на преноса на суровина и ще позволи обръщането на посоката на физическия транзит на газа и от турска към българска територия.

Лупингът се открива в края на юни

Пред Йълдъръм Борисов съобщи, че съоръжението ще бъде открито в края на юни. При визитата си в Москва българският премиер каза, че церемонията е насрочена за 27 юни.

След разширяването на газопровода за Турция в участъка между компресорна станция "Лозенец” и очистно съоръжение "Недялско"  ще бъдат увеличени възможностите за транзитиране на природен газ през връзката  от 14 млрд. куб. м до 15,7 млрд. куб метра годишно, посочил Борисов пред Йълдъръм, цитиран от пресслужбата на Министерския съвет във вторник.

Той обяснил как "в рамките на десетилетия много политици у нас само говореха за доставка на азерски газ в България, но без да казват как това ще се случи". "Ние го направихме възможно чрез изграждането на интерконекторните връзки", добавя министър-председателят.

Борисов е категоричен, че с турския си колега Бинали Йълдъръм имат договорка газът от Азербайджан да минава през България, но тепърва предстои да се изясни как той ще се транспортира до Европа. "Това е нашето домашно. Ние сме член на Европейския съюз и като такива задължително ще се съобразим с Третия либерализационен пакет. Предстои съвместна работа с ЕК, за да открием допустимата формула за доставка на азерски газ в Европа“, посочил Борисов.

Турският премиер Бинали Йълдъръм заявил, че проектът ТАНАП ще допринесе за регионалното развитие и ще гарантира енергийната сигурност на Европа чрез диверсификация на доставчиците на газ.

Отношенията между България и Турция са специални и ние сме пример за добри съседи, които си помагат и се уважават, казал турският министър-председател. Борисов и Йълдъръм подчертали и отношенията на толерантност и уважение между българи и мюсюлмани между двете държави.

"Заради това, аз на всички срещи по Западните Балкани повтарям думата “мир”, подчертал Бойко Борисов. Като пример за тези отношения двамата посочили реставрацията на църквата "Св. Стефан" в Истанбул. Двамата премиери отбелязали със задоволство ръста в икономическите отношения между България и Турция. Традиционно добре се развиват и връзките в туризма, допълват от Министерския съвет. "Дори и от различни религии, трябва да живеем в мир заради народите си", допълва Борисов.

С Йълдъръм е обсъдено и активираните на търговските отношения между двете държави, чийто стокообмен е надхвърлил 7 млрд. лв., но очакванията са той да достигне 10 млрд. лв.

Борисов остави в Турция за откриването на ТАНАП икономическия си министър Емил Караниколов.

Ердоган: С крачка по-близо сме до превръщането ни в енергиен хъб

Стартът на съоръжението бе даден в Ескишехир от президентите на Турция Реджеп Тайип Ердоган, на Азербайджан Илхам Алиев и на Грузия Гиорги Маргвелашвили. В церемонията участваха и президентите на Сърбия Александър Вучич, на Украйна Петро Порошенко и на Кипър Мустафа Акинчи.

В откриването на ТАНАП се включиха и украинският и сръбският президенти Порошенко и Вучич

"Този проект е продукт на близкото приятелство между Турция и Азербайджан. Транзитните страни също имат ключова роля. С Този проект за първи път газ от Азербайджан ще достига до Европа", каза Ердоган при откриването, цитиран от турското издание "Хюриет".

Турският президент посочи, че ТАНАП е важен не само заради това, че гарантира енергийната сигурност, но и защото носи благополучие за регионите, през които преминава маршрутът му.

Той също така благодари на ЕС и на САЩ за подкрепата им за проекта, който по думите му ще допринесе и за мира и стабилността в региона.

"С този проект сме с крачка по-близо до превръщането ни в енергиен хъб", посочи още Ердоган.

По ТАНАП ще се транспортират 16 млрд. куб м газ годишно от "Шах Дениз", от окито 6 млрд. кул. м са за Турция, а останалите - за Европа. Капацитетът на газопровода може да се повиши до 31 млрд.  куб. м с изграждането на допълнителни компресорни станции. Така е възможно азерският газ за Турция да се удвои .

Стойността на ТАНП е около 8.5 млрд. долара. В момента в проекта участват четири партньора. Компанията "Южен газов коридор" държи 51 на сто от газопровода, турската корпорация БОТАШ притежава 30 процента, а британската "БиПи" – 12 на сто. Наскоро 7 на сто от "Южния газов коридор" бяха прехвърлени от азерската държавна компания СОКАР на турското ѝ дъщерно дружество.

В момента Турция внася около 6.6 млрд. куб. м природен газ от Азербайджан по тръбата Баку-Трбилиси-Ерзурум и с количествата по ТАНАП вносът от Баку ще стане 12.6 млрд. куб. м, посочват турски медии..

Споделяне

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?