България вече е член на НАТО

България стана официално член на Северноатлантическия договор, след като на тържествена церемония във Вашингтон българският премиер Симеон Сакскобургготски, заедно с първите министри на още шест източноевропейски страни, връчи ратификационните документи за присъединяването на страната към НАТО. "С новите членове Алиансът ще стане по-силен", каза американският президент Джордж Буш, който прие в Белия дом премиерите на новите страни-членки.

В понеделник, 29 март, страните-членки на НАТО станаха 26. Десет от тях само допреди няколко години бяха комунистически и принадлежаха на бившето съветско пространство. В годината, в която навършва 55 години от създаването си, Северноатлантическият алианс извърши най-голямото разширяване в историята си. Организацията прие наведнъж седем нови членове - България, Румъния, Словакия, Словения, Латвия, Естония и Литва. С този акт "студената война за тези държави наистина свърши", както заяви румънският премиер Адриан Настасе.

В понеделник премиерите на седемте източноевропейски държави връчиха ратификационните документи за членството си в НАТО на държавния секретар на САЩ Колин Пауъл. Малко по-късно те бяха приети в Белия дом от президента Джордж Буш. "Страните, които приветстваме днес, бяха наши приятели преди да станат наши съюзници. Те бяха съюзници на дело преди да станат съюзници и по договор", заяви американският президент на тържествената церемония в градината пред Белия дом. Буш припомни заслугите на всяка една от новоприетите държави в борбата срещу тероризма и по-специално в операциите в Афганистан и Ирак. "По време на операция "Трайна свобода" България осигури съоръжения за снабдяване с гориво и след това разположи над 400 свои войници в Ирак", каза президентът под аплодисментите на няколкостотин души, голяма част от които бяха от седемте източноевропейски държави.

"Нашите нови членове, които бяха свидетели на огромните престъпления от миналия век, внесоха в целите на Алианса морална яснота. Те разбират нашата кауза в Афганистан и Ирак, защото все още пазят свежи спомени от тиранията. Тези страни са наясно, че когато демокрациите не успеят да се справят с опасността, може да последва най-лошата опасност. Затова сега, като членове на НАТО, тези страни излизат напред, за да защитят живота и свободата на другите", заяви Джордж Буш.

На последвалата пресконференция премиерът Симеон Сакскобургготски благодари на всички, помогнали в трудния път на България към членството ѝ в НАТО. Той изрази увереност, че ако всички страни-членки са единни и действат заедно, ще могат да убедят света, както и терористите, че има и други начини за справяне с несправедливостите и натрупаните проблеми. Министър-председателят специално подчерта, че разширяването на НАТО няма по никакъв начин за цел обкръжаването на Русия. "Нашите стратегически приоритети са съвсем други", заяви Симеон Сакскобургготски.

Темата с руската реакция доминира публикациите в американския печат, посветени на разширяването на НАТО. "Вашингтон пост" цитира представители на руското външно министерство, които определят като неприятелски акт действията на натовската авиация, започнала почти веднага след разширяването да патрулира въздушното пространство над трите балтийски републики. По този повод генералният секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер, който присъства на тържествената церемония във Вашингтон, каза, че е предупредил руския външен министър Лавров още преди две седмици за действията на Алианса в балтийските републики. "Смятам, че Руската федерация много добре разбра, че патрулирайки над собственото си пространство НАТО, разбира се, няма скрити мотиви.", изтъкна генералният секретар на НАТО.

Споделяне

Още от България и НАТО