България вече е готова за членство в НАТО

През 2000 г. предупреждавах, че трябва да се направи много, за да се реформира българската отбранителна система и България да стане добър кандидат за членство в НАТО. Днес реформите са извършени и това прави България готова за членство в Алианса. Това заяви генералният секретар на НАТО лорд Джордж Робъртсън на конференцията "Към общ дневен ред на сигурността в Югоизточна Европа - нови подходи и споделени отговорности".

В началото на форума българският външен министър Соломон Паси подчерта, че генералният секретар на НАТО ще остане пряко свързан с датата 21 ноември и със срещата в Прага миналата година, на която България и още 6 страни получиха покани за членство в Алианса. "Благодарни сме за подкрепата му в подготовката ни за членство. Той беше един от най-критичните ни приятели. Никога няма да забравя думите му: "Предпочитам да бъда настоятелен сега, отколкото да се извинявам после", каза Паси. Той добави, че само САЩ и България са страните, които лорд Робъртсън посещава два пъти, за да си вземе довиждане преди официалното напускане на поста. Това, по думите на външния министър, показвало какво е значението на нашата страна. А представяте ли си какво ще бъде, когато станем членове на НАТО, добави риторично Паси.

Личната роля на лорд Робъртсън за разширяването на Алианса с нови 7 членки, сред които и България, бе изтъкната и от президента Георги Първанов на церемонията по награждаването на генералния секретар на НАТО с най-високото българско държавно отличие.

В отговор Джордж Робъртсън посочи, че България е стигнала до признанието в Прага още преди години, с декларацията си че действа като фактически съюзник на Алианса.

Георги Първанов подчерта и заслугите на Робъртсън за първото в историята на НАТО прилагане на чл.5 от Вашингтонския договор, след 11 септември 2001 г., когато беше създадена антитерористичната коалиция.

Още от България