България вече е начело по пушачи в ЕС

България вече е начело по пушачи в ЕС

България вече е на първо място по пушачи в ЕС, като е изпреварила доскорошния лидер Гърция, обявиха експерти по повод утрешния Световен ден без тютюнопушене.

Публикуваните от европейската статистическа служба данни за 2014 г. показват, че редовните пушачи у нас са 28.2%, а непушачите са 65.2% , докато в Гърция редовните пушачи са 27.3%, а непушачите 67.4% . За сравнение средно в ЕС 76.1% са непушачи, 19.2% пушачи и 4.7% спорадични пушачи, съобщи икономистът Димитър Събев, който цитира доклада си “Икономиката на цигарения дим“.

За последните десетилетия във Великобритания, САЩ, Япония, Холандия има трикратно намаляване на тютюнопушенето. В САЩ от 50-53% пушачи през 60-те години, делът им пада под 15% сега. В Холандия - от 60% преди, сега само около 16% са пушачите, даде пример Събев.

Над 17 500 души у нас умират заради тютюнопушене годишно, като половината от тях преждавременно. На езика на цифрите над 400 хил. години човешки живот се губят от България заради тютюнопушене, коментираха експерти. От друга страна цигарите водят до заболявания и закупуване на лекарства, което се отразява като липса на приходи в семействата, с които децата могат например да учат.

Според Събев държавните бюджети са заинтересувани от това да има пушачи заради огромните приходи от акцизи, които многократно надвишават разходите за влошеното здраве на хората.

Влошеното здраве и преждевременната смърт заради тютюнопушене нанасят щети в размер на 544 млрд. евро или 4.6% от брутния вътрешен продукт на ЕС, но в същото време приходите от данъци и акцизи върху тютюневите изделия надхвърлят 100 млрд. евро.

Експертите са категорични, че забраните за тютюнопушене у нас не се спазват. След въвеждането на забрана за тютюнопушене през 2012 г. приходите на ресторантьорския сектор в България растат, посочи Събев.

Той призова държавата да преосмисли политиката си към кадрите в регионалните здравни инспекции, които получават под 500 лева месечно и са демотивирани да упражняват адекватен контрол.

“Тревожно е, че у нас момичета пушат повече от момчетата. 30% от 15-годишните момичета пушат редовно срещу 20% от момчетата. Една от целите на ООН е до 2030 г. борбата с тютюнопушенето да бъде спечелена“, коментира доц. Михаил Околийски, експерт в българския офис на Световната здравна организация (СЗО).

“Кампаниите срещу тютюнопушенето помагат дотолкова, че броят на непушачите се увеличава. Това обаче става с много бавни темпове – средно по 1% от ползващите тютюневи изделия се отказват годишно“, каза д-р Гергана Гешанова, председател на Коалицията за живот без тютюнев дим.

Здравният зам.-министър Светлана Йорданова съобщи, че 28-те регионални здравни инспекции през целия месец май правят консултация за всички, желаещи да откажат тютюнопушенето. Безплатната помощ се изразява в консултация, спирометрично измерване за остатъчни количества въглероден окис в белия дроб, с което се определя степента на никотиновата зависимост. Регионалните здравни инспекции организират конкурси между деца и родители на тема тютюнопушене.

Споделяне

Още от България