България вече е в зелената Covid карта на ЕС

Случаите продължават да намаляват, едва 41 са

България вече е в зелената Covid карта на ЕС

България вече е в зелената зона на картата на ЕС за състоянието на COVID-пандемията на континента, съобщиха от Министерството на здравеопазването в неделя.

"Това се дължи от една страна на хората, които вече се ваксинираха и така създават бариера пред разпространението на вируса и от друга страна на усилията на медиците от болничната, извънболничната и спешната медицинска помощ и служителите на администрацията, пряко ангажирани в борбата с Ковид-19", заяви здравният министър д-р Стойчо Кацаров.

Според него това, че страната ни е в зелената зона ни радва много, но не бива да ни успокоява прекалено. "Опасността не е отминала и единственият начин да намалим риска е като се ваксинираме масово. Нека използваме летните месеци и да го направим, за да можем да се върнем към нормалния начин на работа", призова той.

Новината идва след като по-рано през деня Единният информационен портал отчете само 41 нови случая на коронавирус у нас за изминалото денонощие при направени 8438 теста. Починали са двама.

Общият брой на потвърдените случаи на заразяване с коронавируса у нас от начачото на пандемията е 421 005. Активните случаи понастоящем са 10 207.

В болница с Covid-19 са 1746, от които в интензивни отделения са 207. Излекуваните за последното денонощие са 37.

Поставените ваксинни дози са общо 1 657 042, от които 3857 за последното денонощие.

Споделяне

Още от Коронавирус