България вече последна и на Балканите по медийна свобода

"Репортери без граници": Основната причина е Делян Пеевски

България вече последна и на Балканите по медийна свобода

България продължава да се срива в световната класация на "Репортери без граници" за медийна свобода и заема 111-а позиция. Падането за последната година е с две позиции. Това нарежда държавата на последното място не само в ЕС, но и сред страните от Западните Балкани.

Частта за България е озаглавена "Непрозрачни и корумпирани".

"Макар че в момента е ротационен председател на Съвета на ЕС, България е по-ниско в индекса в сравнение със всички страни от Западните Балкани, някои от които са кандидати за членство в ЕС. Корупцията и тайното сговаряне между медиите, политиците и олигарсите са широко разпространени. Най-видимото проявление на това ненормално положение е Делян Пеевски, бивш шеф на българска разузнавателна агенция и собственик на "Нова българска медийна група". Неговата група има шест вестника и контролира близо 80% от разпространението на печата. Отпускането на европейски фондове от правителството при пълна липса на прозрачност практически ги подкупва, за да не бъдат критични към правителство в своите публикации или за да се въздържат от покриване на проблематични истории. Заплахите и атаките срещу журналисти зачестяват през последните месеци. Може да е опасно да си журналист в България", се посочва в доклада на "Репортери без граници".

През последните години медийната свобода в страната непрестанно се влошава. От 36-та позиция, която заемаше България в годишната класация на "Репортери без граница" по индекса за свобода на словото, днес тя е на 111-о място в света от общо 180държави.

Това поставя страната ни между Боливия и Централноафриканската република.

България е не само медийно най-несвободната държава от Европейския съюз, но и е единствената в съюза в категорията "трудна ситуация". Това е предпоследната от 5 категории, в която попадат още Турция, Русия и Беларус.

"Репортери без граници" оценяват Румъния (44) като държавата в региона с най-свободни медии. Следва Босна и Херцеговина (62), Хърватия (69), Гърция (74), Албания (75), Сърбия (76), Косово (78), Черна гора (103) и Македония (109).

През миналата година България беше на 109-тото място, до което сега се е изкачила Македония, където медиите също са под невероятен натиск.

Засега на недостижимото за България 157-мо място се намира Турция.

В началото на година Европейският център за свободата на медиите предложи на Европейската комисия да упражни контрол при отпускането на средства от европейските фондове за медиите в България.

"Част от средствата от ЕС за проекти в България се раздават единствено на медии, които са приятелски настроени към властта. Това трябва да се прекрати. Българското правителство трябва да разпределя фондове равнопоставено за всички медии, включително за тези, които го критикуват. В същото време призоваваме ЕС активно да наблюдава как се изразходват средствата на европейските данъкоплатци в България", каза тогава Луц Кинкелот, ръководител на европейския център. Друга препоръка на организацията бе българското правителство да предприе мерки, с които да гарантира плурализма, защото медийният пазар е почти монополизиран.

По същото време главният редактор на в. "Монитор" Любомира Будакова каза, че нейният шеф Делян Пеевски имаш само шест вестника и няма никакъв дял в разпространението. Тя напомни, че това може да се провери в Търговския регистър. Това наистина е така, а в случая основният проблем е непрозрачната собственост в сектора. Държавните институции не правят никакви усилия да разкрият реалните собственици.

Когато Пеевски бе избран за шеф на ДАНС, а след това бързо се наложи да подаде оставка, той се обяви за "успял" млад мъж. Тогава той не изглеждаше толкова "успял", според Търговския регистър. През 2013 г. Пеевски притежаваше спестявания за около 50 000 лв, стар опел, два апартамента и къща. Четири години по-късно като с магическа пръчка спестяванията му вече са над 8 млн. лева, а вземанията от дивиденти и продажба на дялове са 56.5 милиона лв.

Свободата намалява, цари климат на омраза срещу журналистите


Свободата на печата през миналата година е намаляла още повече и климатът на омраза срещу журналистите, който се развива особено в Европа и САЩ, заплашва демокрациите, алармира "Репортери без граници" в годишния си доклад, цитиран от Франс прес.

На първо място в класацията за свободата на печата в 180 държави за втора година е Норвегия, следвана от Швеция.

Картата на света, направена от РБГ за световната класация на свободата на печата, е потъмняла допълнително: положението на 21 държави е определено като "много сериозно", което е нов печален рекорд. Ирак се е присъединил към тази категория. Там са авторитарни режими като тези в Египет (161-о място), Китай (176-о) и Северна Корея, която остава на последното 180-о място в класацията.

Словото на омразата и нападенията срещу журналисти вече не са привилегия само на авторитарните държави, се отбелязва в доклада.

Четири от най-големите регистрирани спадове са в европейски държави. Чехия, където президентът Милош Земан отиде на пресконференция с автомат "Калашников" с надпис "за журналисти", е слязла с 11 места на 34-о място. Словакия, където бившият министър-председател Роберт Фицо се отнасяше с журналистите като с "мръсни антисловашки проститутки" и "прости и глупави хиени", пада с 10 места до двайсет и седмо. Малта, където разследваща корупцията журналистка беше убита, пада с 18 места до шейсет и пето. Сърбия слиза с 10 места на 77-о място.

При управлението на Доналд Тръмп САЩ - страна, в която първата поправка на конституцията за свободата на словото е свещена, губи две позиции и се нарежда на 45-о място. Президентът Тръмп смята журналистите за "врагове на народа" - квалификация, приписвана на Сталин, посочват от "Репортери без граници".

"Класацията за съжаление отразява феномена на засилващо се изразяване на омраза срещу журналисти в редица държави и отприщването на тази омраза е наистина опасно", обобщава Кристоф Дьолоар - генерален секретар на неправителствената организация.

В доклада се подчертава, че в определени държави като Турция (157-о място) и Египет (161-о) се е развила т.нар. "медияфобия" и журналисти редовно са обвинявани в тероризъм, а тези, които не са предани на управляващите, са произволно хвърляни в затвора.

Докладът алармира, че в световен мащаб се размива границата между словесните нападки и физическото насилие. Във Филипините (спад с 6 места до 133-о) президентът Родриго Дутерте не само постоянно обижда журналистите, но ги предупреди, че не са застраховани да не бъдат убити.

В Индия (спад с 2 места до 138-о) словото на омразата срещу журналисти се споделя и усилва чрез социалните мрежи, често от армии от тролове, платени от министър-председателя Нарендра Моди.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?