България вероятно ще се окаже 12-а по растеж в ЕС през 2018 г.

Икономиката на съюза най-вероятно ще се забави, прогнозира Европейската комисия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Икономическият растеж в България се е забавил през 2018 г. Най-вероятно страната ще отчете ръст от 3.2 на сто при 3.8 на сто през 2017 г., става ясно от зимната прогноза на Европейската комисия.

Ако предвиждането се сбъдне, България ще бъде едва на 12-а позиция по растеж в съюза. По-добри показатели се очаква да отчетат Ирландия (6.8%), Малта (6.2%), Полша (5.1%), Унгария (4.8%), Латвия (4.7%), Словения (4.4%), Словакия (4.2%), Румъния (4%), Кипър (3.8%), Литва (3.6%) и Естония (3.5%).

Въпреки това перспективите за България през настоящата 2019 г. и за 2020 г. са добри, като прогнозата е растежът да се възстанови до ниво от 3.6% и през двете години.

Националният статистически институт все още не е публикувал предварителните данни за БВП на България за миналата година. Според експресните данни БВП на страната през третото тримесечие е нараснал с 3.1% спрямо същия период на миналата година, като по-силно представяне родната икономика отчете през първото полугодие – 3.4% ръст.

На няколко пъти през годината прогнозите за ръста у нас на финансовото министерство и международните финансови институции се понижаваха. Последните очаквания на ведомството на Владислав Горанов, записани в актуализираната макроикономическа прогноза през декември, са 2018 година да приключи с растеж от 3.6%, което на този етап изглежда нереалистично. В Бюджет 2019 г. МФ залага растежът леко да се върне нагоре до 3.7%, въпреки че от 2016 г. насам той се забавя, макар и леко, всяка година.

Според Еврокомисията причината за намалелия растеж у нас през 2018 г. е спадът в износа като за някои европейски страни, така и за Турция.

Експертите в Брюксел твърдят, че, за разлика от износа, състоянието на вътрешното търсене е по-добро главно заради ръста на заплатите и усвояването на еврофондовете.

Предвид растящите поръчки, може да се смята, че в следващите месеци ръстът на БВП ще се възстанови, смята Еврокомисията. Вътрешното търсене, което бе основният двигател на растежа през 2018 г., ще продължи да дърпа напред икономиката и през 2019 г. и 2020 г.

Ценовият натиск се засили през 2018 г., отчитат още експертите в Брюксел. По-силен ефект върху инфлацията оказаха цените на храните и на енергоносителите. Комисията обаче очаква успокояване на инфлацията до 2% през настоящата година и 1.8% през 2020 г.

ЕК прогнозира през 2019 г. европейската икономика да отбележи растеж за седма поредна година. Няма държава членка, за която да е предвиден спад. Очаквано, най-сериозно е положението с Италия, където се предвижда резултат, близък до нулата – растеж от едва 0.2%.

ЕК коригира към понижение зимната си прогноза спрямо есенната. "Прогнозите ни бяха коригирани в посока намаляване, по-специално за най-големите икономики от еврозоната. Това е отражение на външните фактори, като напрежението в търговията и забавянето на икономиката в бързоразвиващите се пазари, по-конкретно в Китай. В някои държави от еврозоната отново се появиха опасения по отношение на връзката между банките и държавата, както и устойчивостта на дълга. Перспективата, свързана с хаотично излизане на Обединеното кралство от ЕС, води до допълнителна несигурност", подчерта зам.-председателят на ЕК Валдис Домбровскис.

Според ЕК през 2018 г. БВП на съюза ще отбележи ръст от 1.9% (2.1% според есенната прогноза) при 2.4% през 2017 г. Сред големите държави членки корекциите за намаляване на растежа през 2019 г. са най-сериозни по отношение на Германия, Италия и Холандия.

През януари МВФ също преразгледа прогнозата си за световния растеж към понижение. Сред европейските страни най-сериозно бяха свити очакванията по отношение на Германия, Италия и Франция. Преди откриването на Световния икономически форум в Давос управляващият директор на МВФ Кристин Лагард коментира, че опасността от по-рязко забавяне на световния растеж се е повишила, макар че рецесията не е все още "зад ъгъла".

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?