Плевнелиев пред в. ”Хюриет”:

България вижда възможности за себе си в успехите на Турция

Сн. БГНЕС

”Успехът на Турция е важен за нас. Ако икономиката на Турция се развива и страната става по-богата, същите процеси ще настъпят и при нас”, казва президентът Росен Плевнелиев в интервю за турския вестник ”Хюриет”, дадено по време на посещението му в южната ни съседка през миналата седмица.  "Турция работи не само за бъдещето и благоденствието на народа си", посочва Плевнелиев. Според него Турция полага усилия да заеме място на кръстопътя на търговията между Европа и Азия, което ще бъде от полза и за България.

Голяма част от зададените на българския президент въпроси се отнасят до развитието на енергийните системи в двете държави. "Един от приоритетите, които си поставих, заемайки сегашния си пост, е диверсификацията на енергийните източници и енергийната ефективност. Гордеем се, че диверсификацията на енергийните източници вече дава първите резултати. Газопроводът "Южен поток" е от голямо значение както за нас, така и за Европа", заявява Плевнелиев.

”В случая с "Южен поток" е важно, че не се търси диверсификация по отношение на доставчика, а диверсификация по отношение на средствата за доставка, за да се избегне недостигът на природен газ, който България бе принудена да изтърпи през зимата на 2008 година”, казва още президентът.

Той допълва, че в участието на България в проектите "Южен поток" и "Набуко Запад" няма противоречие.

Президентът коментира, че е доволен от развитието на диалога и сътрудничеството между България и Турция в енергийната сфера. "Сега целта ни е да свържем газопреносните мрежи на Турция и България. Остава да се реши дали тази връзка ще бъде част от проекта "Набуко Запад" или ще бъде самостоятелен проект", посочва той.

Плевнелиев припомня, че тази година се отбелязва 100-годишнината от Балканската война. "В миналото Балканите бяха символ на разделение, битки и борби, и на изолация. Целта ми е да работя за Балкани, в които границите изчезват. Ние строим мостове и магистрали и се свързваме със съседите си не само физически, а и културно. Трябва да свържем и икономиките си, и регионите, и визиите си", подчертава той.

Той отхвърля твърденията, че Турция преследва "нео-османска политика". "Онова, в което съм сигурен, е че Турция работи за интегрирането си и има амбициозна програма за модернизация. Това е в духа на думите на Мустафа Кемал Ататюрк: "Модернизирай, отвори се към света и не просто следвай, а води", посочва Плевнелиев.

Той заявява, че подкрепя политиката за разширяване на Европейския съюз. На въпрос "Коя Турция е по-изгодна за България - Турция в ЕС или Турция извън ЕС" Плевнелиев изразява подкрепата си за интегрирането на всяка отделна държава в Европа като символ на реформи, подобрения и просперитет.

”България еднозначно подкрепя молбата на Турция на нейна територия да бъдат разположени зенитни ракетни комплекси "Пейтриът", казва още Плевнелиев.

”И Турция, и България, са членове на НАТО, а това означава, че съществуват ясни правила за вземане на решения. В края на краищата става дума за солидарност. Днес Турция е изправена пред проблем и очаква НАТО да прояви солидарност", коментира президентът.

На въпрос за облекчаването от страна на България на визовия режим за притежатели на турски паспорти Плевнелиев посочва, че издаването на някои видове визи вече е облекчено и изразява надеждата, че "през следващите няколко месеца ще стане по-лесно да се пътува".

”Що се отнася до присъединяването към Шенген, България има конкретна позиция и се готви да внесе редица добри идеи в европейски мащаб...При това ние ви разбираме - и това е важно не само за нас, а и за Европа. Турция може да разчита на България като член на ЕС, който може да работи за вземане на европейски решения", казва още Плевнелиев.

Споделяне

Още от Балкани