България вкарала Турция в играта за руските тръбопроводи

Българският отказ от петролопровода "Бургас-Александруполис" вкарал Турция в играта за руските тръби и сега се обмисля балкански нефтопровод, който да стига до гръцкото пристанище Александуполис по заобиколен маршрут, пише гръцкото издание "Пондики", цитирано от БТА в понеделник.

Заради казаното "не" на петролопровода "Бургас-Александруполис" от българите, руснаците проучват възможността да пуснат в играта .... турците и да създадат нов енергиен коридор, който да заобикаля Босфора, посочва изданието. Според него става въпрос за проект за петролопровод от Къйъкьой (на Черно море в европейската част на Турция) до Сарос (турското крайбрежие на Егейско море).

Вестникът припомня, че на 28 май едно от най-известните лица на руския политически и икономически живот Валентина Матвиенко, която е от приближените на руския президент Владимир Путин, беше на визита в София като председател на руския Съвет на федерацията (горната камара на парламента на Руската федерация). Пред руски журналисти тогава тя разкрила, че от известно време руската държавна компания "Транснефт", която управлява консорциума за "Бургас-Александруполис", "обсъжда различни планове за "излизане" (на петролопровода) в Александруполис, заобикаляйки България и преминавайки през Турция".

Изданието цитира и запознати, според които Турция от самото начало е искала да има връзка с Бургас-Александруполис, тъй като е знаела стратегическото значение и особено положителните финансови данни на съоръжението.

Промяната на трасето на тръбопровода в източната част го прави още по-интересен от финансова гледна точка, тъй като дължината му се скъсява заради възможността да премине през равнинни местности, избягвайки планински територии, които създават технически проблеми, допълва "Пондики". Според него турското присъствие в един балкански петролопровод с различен път, но със същата крайна точка може да допринесе за увеличаване на броя на страните, които ще проявят интерес за участие.

Известно е, че въпреки някои проблеми, Турция има много добри връзки с повечето бивши съветски републики в Централна Азия. Повечето от тях разполагат със залежи и в една или друга степен имат амбиции да изнасят количества "черно злато" и природен газ. Най-важният пример е този с Казахстан, който в миналото прояви интерес към изкупуването на дял в международния консорциум, който ще строи "Бургас-Александруполис", пише още вестникът.

Той посочва, че за Гърция развоят на събитията прилича на притчата с тоягата и моркова!

"От една страна с това предложение се създават предпоставки за деблокиране на един проект с национално значение, който ще даде решение на проблема с доставките на суров петрол. От друга страна обаче за пореден път приятелите от Турция се мотаят в краката ни. Приближава моментът на пълна зависимост по отношение на вноса на енергийни суровини от източните ни съседи, тъй като те поставят под контрол всички тръбопроводи, които ще преминават в региона!", заключава гръцкото издание.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?