България влезе в челната десетка по усвояване на еврофондовете

Кристалина Георгиева и премиерът присъстваха на освещаване на храм във Владаия, сн. БГНЕС

За първи път България е в челната десетка по усвояване на европейските средства и в момента е на осмо място, съобщи заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева пред журналисти в неделя след освещаването на нов храм в столичния квартал "Владая", където присъства и премиерът Бойко Борисов.

Така месеци преди изтичането на крайния срок за изплащане на евросредствата от предишния програмен период 2007-2013 г. страната ни, която досега беше все на опашката по използване на евросредствата, рязко се изкачи напред. Според Георгиева дори има влеме България да се изкачи още по-напред в класация.

"Тази година България напълно се ползва от членството си в Европейския съюз като го мерим по усвояване на европейските средства", каза Кристалина Георгиева. По думите ѝ, през тази година усвояването на евросредства е добавило над 4 процента към брутния вътрешен продукт на страната. Бюджетните данни сочат, че именно на изплащането на средства от еврофондовете се дължи доброто представяне на икономиката и постъпленията в хазната.

Еврокомисарят посочи, че усвояването на евросредствата означава за българите по-добри условия на живот, повече работа и повече възможности за младите хора в България да общуват с приятелите си от цяла Европа.

Като има европейски пари, остават пари за църкви и манастири, коментира от своя страна премиерът Бойко Борисов.

Споделяне

Още от Бизнес