България влезе в топ 3 на световните аутсорсинг дестинации

Пловдив е новата притегателна точка за изнасяне на бизнес

България влезе в топ 3 на световните аутсорсинг дестинации

Само за година България се изкачи с 11 позиции в международните класации за най-привлекателните аутсорсинг дестинации и заема трето място в света, ползвайки се със силна репутация. Това заяви президентът Росен Плевнелиев при откриването на бизнес форума "Аутсорсинг дестинация България 2015“ в Пловдив в четвъртък.

Софтуерната индустрия вече формира 1.74% от БВП на страната ни, а за последните 10 години приходите на ИТ компаниите са отбелязали ръст от 600%, а секторите на информационните и комуникационните технологии и на аутсорсинг и бизнес услугите са сред основните двигатели за разкриване на нови работни места в страната. Само за последните 12 месеца техният брой е 41 000 в тези сфери, отбеляза пред представителите на бизнеса държавният глава.

"Държим едно от челните места за качество на програмистите, за най-много нови създадени компании в сектора, имаме дългосрочен план за действие "България 2020“, амбициозни кметове и министри, които ще подкрепят всеки проект по пътя на иновациите и таланта“, каза още Плевнелиев.

По думите му Пловдив се е превърнал в индустриален център на България със своите изградени мрежи от индустриални зони. Градът има и добре развита образователна система с над 40 000 студенти и ще бъде Европейска столица на културата 2019 г., посочи държавният глава.

В рамките на конференцията бяха очертани оптимистични прогнози за навлизането на нови компании от аутсорсинг индустрията у нас . Пловдив се оформя като сериозен център за привличането и развитието ИТ бранша и аутсорсинга като очакванията са в следващите пет години броят на заетите в този бранш под Тепетата да скочи от близо 5000 на 10 000.

Отчетено беше, че в Пловдив усилено се развива и пазара на офис площи, които да задоволят нуждите на аусорсинг бизнеса. На конференцията бе представен и проектът за Офис парк Пловдив.

"Искаме да създадем адекватна работна среда и възможности за развитие на устойчив бизнес в Пловдив. Вярваме, че градът може да отговори на високите изисквания на бизнеса от високотехнологичния сектор”, коментира Константин Бояджиев, директор „Бизнес развитие“ на "Галакси Инвестмънт Груп", която е инвеститор в Офис парк Пловдив.

Според него бъдещето на индустрията е извън София, в градовете с концентрация на университетски центрове, с добре образовани млади хора. "Пловдив е първият български град, който абсолютно целенасочено се развива в тази насока“, допълни той.

Новият Офис парк Пловдив се очаква да бъде готов през есента на 2016 г. и с откриването си да даде възможност за откриване на 2000 работни места. Проектът е разположен на бул. "Свобода", близо до Мол Пловдив и представлява две сгради с разгърната застроена площ от 19 350 квадратни метра.

Според разчетите на "Галакси Инвестмънт Груп" строителството ще протече на два етапа. В първият етап ще се изгради 7-етажна сграда с 6 етажа офиси и партер. Проектът ще предложи удобни, голямо форматни офиси, отговарящи на високите изисквания на наемателите от различни сектори на бизнеса и по-специално на компаниите от аутсорсинг и IT индустрията, посочва компанията инвеститор.

Споделяне

Още от Бизнес