България влиза с 4 летища в европространството

България присъства с четири летища в списъка с аеропортовете на територията на Европейския съюз, съобщи в понеделник Портал Европа.

Брюксел осъвремени данните за летищата, които влизат в рамките на съюза. Списъкът е част от регламент № 546/2005, чрез който се определя категоризацията на аерогарите. Последните промени в него бяха публикувани в понеделник.

България влиза със София, Варна, Бургас и Пловдив, а Румъния присъства с общо 9 летища.

Аеропортовете в столицата и край морето са получили най-високата европейска категория – трета. Летище Пловдив е в първа категория.

Въпреки че има повече летища, от най-високия клас Румъния присъства само с едно – международното летище “Отопени” в столицата Букурещ. Три от румънските летища са във втора категория, а пет – в първа.

Великобритания, Германия, Италия и Франция са сред държавите от ЕС, които имат най-много граждански летища, вписани в регламента.

Латвия, Малта и Люксембург имат само по едно вписано в регламента летище, като и трите са трета категория. Словения също е вписана само с един аеропорт - в столицата си Любляна, но той попада във втора категория. Естония присъства с две летища, като и двете са в столицата Талин. Едното е втора категория, а другото първа.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?