Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

България влиза в 10-дневен локдаун от понеделник

35 коментара
България влиза в 10-дневен локдаун от понеделник

България влиза в трети 10-дневен локдаун от понеделник, 22 март, до 31 март, като се затваря почти всичко: училища и детски градини, заведения, молове, фитнеси. Това съобщи здравният министър проф.Костадин Ангелов на редовния брифинг на здравните власти в четвъртък. "Целта на мерките е контролът, който имаме към настоящия момент върху епидемията, да продължи да е ефективен със същите резултати, които постигаме до момента, без да стигаме до всички онези лоши спомени, които имаме от месеците октомври и ноември миналата година", обяви Ангелов. 

Премиерът Бойко Борисов не присъства на брифинга, на който бяха съобщени новите, по-строги мерки, но пусна в профила си във Фейсбук видео от съвещанието си с Националния оперативен щаб и здравния министър преди пресконференцията, където коментира, че се прилагат най-строги мерки, защото здравето на хората е най-важно.

Новият 10-дневен локдаун идва само 20 дни след пълното отваряне на държавата на 1 март, когато заработиха заведенията и когато вече имаше ясно изразена тенденция за разрастване на епидемията.

Новите мерки предвиждат преустановяване на присъствените учебни занятия и посещенията в детските градини и ясли, училищата, учебните центрове и висшите училища. Кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи, че след като изтече заповедта на здравния министър на 31 март, независимо каква е ситуацията, тя ще предложи удължаването ѝ с 2 дни, така че да се слее с пролетната ваканция на учениците, която е от 3 до 11 април и учениците да се върнат в клас едва след ваканцията.

Затварят се молове, ресторанти, казина, магазините с площ над 300 квадратни метра, с изключение на хранителните. Затварят също кина, театри, музеи. Няма да работят и фитнесите и басейните.

Ресторантите в хотелите се задължават да организират изхранването на туристите по стаите.

Забраняват се всякакви масови мероприятия – провеждането на събори, конгреси, сватби и кръщенета с повече от 15 души, както и организираните туристически пътувания.

Спортните мероприятия ще продължат да се провеждат, но без публика.

Пълен списък на новите мерки

Публикуваме пълен списък на новите ограничителни мерки, които влизат в сила от понеделник, 22 март до 31 март:

- Преустановяват се присъствените учебни занятия, в това число учебни практики, стажове, изнесени учебни часове, изпити, дуална система на обучение и др. в училищата и центровете за подкрепа за личностно развитие.

- Преустановяват се посещенията в детски градини и детски ясли, както и в детски центрове, клубове и др.;

- Преустановяват се посещенията във всички заведения за хранене и развлечения. Още 

В моловете ще работят единствено хранителните магазини, аптеки, банки и застрахователни офиси, зоомагазини и обектите за химическо чистене.

Ангелов: Непоследователен е вирусът, не ние

"Последните 2-3 седмици продължава да се увеличават случаите на пациентите, които постъпват в лечебни заведения, както и на положителните проби за коронавирус. Всичко това ни мотивира да предприемем ограничителни мерки за цялата страна, които да бъдат въведени от понеделник и да бъдат с продължителност 10 дни", обяви здравният министър.

"Може да изглеждаме непоследователни, но не сме. Всички решения, които взимаме, са основани само на науката и практиката - такива, каквито са навсякъде около нас", заяви той. По думите му непоследователен е вирусът, който не спира да се променя и да изненадва. Той даде пример с различните нови варианти като британския, южноафриканския и нигерийския и допълни, че от няколко дни вече се говори и за френски вариант, който не се хваща с PCR тест.

Борисов: Прилагаме най-строги мерки, защото здравето е най-важно

Премиерът Бойко Борисов коментира по-рано по време на съвещанието с оперативния щаб и здравния министър, че се прилагат най-строги мерки, защото здравето на хората е най-важно. "Мерките следва да се въведат за всички места, където има струпване на хора като големи магазини, училищата, ресторантите", заяви Борисов.

"В началото на март казах, че ако натискът върху здравната система се увеличи, няма да се поколебая да подкрепя въвеждането на нови ограничителни мерки. Експертите от щаба са единодушни, че здравната система се задъхва. Затова до 31 март ще приложим по-строги мерки. Казах и стоя зад думите си: изборите идват и си отиват, но здравето и животът на хората са преди всичко, дори да понесем политическа щета от нашите опоненти. Зная колко много всички се нуждаем от социални контакти и колко си искаме свободното движение. Винаги съм бил честен с хората, ще бъда и сега. Ако не реагираме - последиците ще са тежки. Вярвам в науката и разума. Ваксинацията продължава. Важно е сега да позволим на лекарите да се преборят с новия пик на заразата", каза той.

"Мисля, че целият бизнес знаеше какви усилия полагахме и полагаме, за да работят във възможно най-меките мерки", заяви премиерът.

Той каза, че настоящите либерални мерки у нас не се спазват, хората не носят маски, не са на дистанция, системата е претоварена и разпореди на здравните власти да предприемат налагащите се спешни действия. "Преценявайте вие, имате моето разрешение да направите най-доброто от медицинска гледна точка. Стотици милиони се изляха в здравеопазването, за да предпазим живота и здравето на хората, действайте", заръча премиерът. 

Смъртността се покачва стръмно

Председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски каза, че се наблюдава стръмно покачване на смъртността за последните 2 седмици.

"По отношение на заболеваемостта на 100 000 души последните данни са за 551 на 100 000 души, това е средната стойност за страната. В сравнение с миналата седмица има нарастване с 40%, а на базата на две седмици нарастване с 94%. По отношение на смъртността има стръмно покачване на кривата. За една седмица се е покачила с 46 %, а на база на две седмици със 124%", съобщи той.

По думите му това ни отрежда трето място в света по интензивност на нарастване на смъртните случаи след Чехия и Унгария.  

Главният държавен здравен инспектор съобщи, че според данните на Европейския център за контрол и превенция на заболяванията по 14-дневна смъртност от коронавирус сме на 4-то място в ЕС и на 1-во на Балканския полуостров.

"Данните за 14-дневната заболеваемост в ЕС за изтеклия период показват, че у нас тя е 483 на 100 000, което ни отрежда 9-о място в ЕС, след Чехия, Естония, Малта, Кипър, Полша, Швеция и Словакия. На трето място сме на Балканския полуостров. По отношение на 14-дневната смъртност, която за периода достига 11 на 100 000, сме на 4-то място в ЕС, след Словакия, Чехия и Унгария и на 1-во на Балканския полуостров", съобщи Кунчев. С най-голяма заболеваемост са Бургас, Плевен, София, Враца и Кюстендил, където заболеваемостта е над 600 над 100 000 души.

Ситуацията в столичните болници е стигнала нивата от ноември

Кметът на София Йорданка Фандъкова коментира, че ситуацията в София безспорно изисква налагането на по-строги мерки. "Първо, 35% е увеличението на хоспитализираните в София за последните 10 дни. С изключително стръмен ръст през последните дни. Тази сутрин в болниците на София има над 2 100 пациенти, по данните на РЗИ - София. Това са показатели, които постигнахме в края на ноември, когато ситуацията беше изключително тежка. Най-големият брой тогава беше 2 664 на 30 ноември. 36% е ръстът на хората, които се нуждаят от интензивно лечение", отчете тя.

Фандъкова посочи, че на този фон вече трети ден броят на новите случаи на коронавирус в София надхвърля 1 000, а повикванията към Спешна помощ са се увеличили значително. Тя подчерта, че данните показват две притеснителни тенденции: ръст на децата, които се разболяват и имат нужда от болнично лечение, както и все повечето млади хора, които се разболяват от коронавирус и прекарват болестта тежко.

Кметът на София напомни, че мярката за финансова подкрепа на майките, които остават да гледат децата си вкъщи, продължава"Това не е достатъчно, но сме длъжни да се справим и при тази трета силна вълна", каза тя.

Фандъкова съобщи, че за децата, които имат нужда от индивидуални занимания с психолози, заниманията ще бъдат разрешени. Тя напомни, че продължава и мярката за хората, които са в неплатен отпуск: подкрепата в размер на 75% от заплащането им. Фандъкова допълни, че продължава и работата на Covid- кабинетите в 9-те общински ДКЦ-та, където хората могат да си направят безплатен тест и да бъдат прегледани. 

"През последните 2 дни лично се срещнах с представители на асоциациите, както на големите търговски центрове, така и на ресторантьорите, обсъдихме ситуацията много внимателно и те излязоха и с позиция. Разбирам колко е трудна ситуацията и че всички заедно трябва да положим максимални усилия, да се надяваме последно за този сезон, за да можем да се справим и да не допуснем хората да нямат възможност за лечение", каза Фандъкова.

Хоспитализираните в страната вече гонят 8000

Новите случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 4201 при направени 17 652 теста. Така близо 24% от всички тестове са положителни.

Починалите от Covid-19 са 136 за последното денонощие,  показват данните от Единния информационен портал.

Най-много нови случаи са регистрирани в София - 1097, следвана от областите Варна (305), Бургас (291) и Пловдив (263).

Най-малко нови случаи са отчетени в областите Търговище (22), Видин (30) и Разград (36).

Активните случаи на коронавирус у нас към момента са 49 597, а от началото на пандемията са регистрирани общо 291 769 случая.

Броят на починалите от началото на пандемията в България достигна общо 11 715 души.

Продължава да се увеличава броят на настанените в лечебни заведения, като техният брой вече е 7804 души, от които 609 са в интензивни отделения.

Оздравелите през последното денонощие от заразата са 1641 души, с което общият брой на излекуваните е 230 457.

Сред медицинския персонал са потвърдени общо 11 043 случая на коронавирус, включително 3404 лекари и 3672 медицински сестри.

От началото на кампанията у нас са били поставени 350 702 дози ваксина. От тях  4708 са имунизирани през последното денонощие.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

35 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Коментарът е изтрит в 21:14 на 30 ноември 2021 от автора.
  #35
 2. Litko
  #34

  И на 1 април нашият Бог слънце ще обяви краят на епидемията у нас!

 3. Два района – Югозападен и Югоизточен, влязоха в най-лошата, тъмночервената зона на картата на пандемията, изработена по данни към полунощ във вторник от Европейския център по заразни болести.

 4. Диана Илиева
  #32

  Да, бе, голям контрол имат към момента! И лошите спомени са ни пред очите отново. Въобще работата беше за пълно затваряне още преди седмица-две, а не да ми отварят всичко, те чак сега, след дъжд качулка и толкова починали хора, дори ще чакаме до понеделник.

 5. kge
  #31
  Отговор на коментар #24

  не пич. Виновен е КовидБГ. Прочети едно мнение по темата в "24часа" от днес и ще се убедиш!

 6. обикновен
  #30

  Този неадекватен бойкоборисовски министър Ангелов се изкачва много бързо към челното място на националната класация по наглост - май само вожда му е пред него! Какъв контрол и управление на кризата имате, бре нещастник! Заедно с Борисов и предният минестър - Ананиев, сте за Съд - за хаос, некадърност и немарливост, които допринесоха България да е с може би най-високата смъртност! Оставка и Съд!

 7. БЪЛГАРИЯ Е ТРЕТА В СВЕТА ПО СМЪРТНОСТ ОТ COVID 19! ЗАЩО ЛИ?

 8. Baraev
  #28

  Стефчо, бъди реалист и не чакай, почвай ги отсега.

 9. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #27
 10. ЕС
  #26

  На Борисов матряла му е виновен. Щото не носел маски на улицата. Затова сега трябва да се затвори всичко. И другия път матЯла да се научи да предугажда мислите на Вожда. Не, че той има такива, де...

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.