България влязла в ЕС, защото Юнкер бил в добро настроение

Високите гости от Брюксел подкрепиха амбициите на страната за еврозоната и Шенген

България влязла в ЕС, защото Юнкер бил в добро настроение

Ако някога сте се чудили как България се присъедини към Европейския съюз, Жан-Клод Юнкер има егоцентрично обяснение, пише сайтът Politico. "Трябва да знаете, че аз отказвах да подпиша, вие нямаше да сте член – така че бъдете благодарни – бях в добро настроение, в оптимистично настроение, в настроение, ориентирано към бъдещето", заяви председателят на Европейската комисия и бивш премиер на Люксембург в речта си на церемонията по официалното откриване на българското европредседателство в София.

Ройтерс отбелязва, българското правителство е спечелило одобрението на Брюксел да бъде допуснато в един от най-ексклузивните клубове на Европа, независимо от критиките в страната и отвън, които поставят под съмнение способността ѝ да се справи с корупцията.

Единайсет години след влизането си в ЕС, най-бедната страна от блока пое първото си председателство на Съвета на ЕС, демонстрирайки лоялност към пристигналите в София високопоставени гости и заявявайки исканията си за присъединяване към еврозоната и Шенгенското пространство.

Министър-председателят Бойко Борисов, бивш бодигард на българския комунистически диктатор от съветската ера, приветства в София лидерите на трите политически институции в Брюксел, обещавайки да помогне за понижаване на напрежението между Изтока и Запада вътре в ЕС, както и на ЕС с Русия и Турция, съобщава Ройтрес.

Макар че европредседателството не дава голяма пряка власт, то предоставя на Борисов платформа, която той използва да поднови исканията на България за влизане в Шенген и в "чакалнята" на еврозоната – ERM-2. По пътя на България обаче стоят проблемите с организираната престъпност и относителната бедност.

Премиерът отхвърли проблемите с престъпността – независимо от покушението срещу заможен бизнесмен посред бял ден в София тази седмица – и настоя, че историческите връзки с Русия били преимущество за ЕС, което в никакъв случай не отклонявало предаността на България към Западния съюз.

Затова според Борисов не било "справедливо" да се отказва членство в Шенген на страната, която защитава външната граница на ЕС с Турция, както и присъединяване към еврозоната, след като България изпълнява всички икономически критерии и от 20 години е фиксирала националната си валута към еврото.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер подкрепи твърдо тези искания. В четвъртък вечерта, на церемонията по откриването на българското председателство в София, той се обърна към Борисов с думите: "Вашето място е в Европа, вашето място е в Шенген, вашето място е в еврозоната. Ние ще работим за това. Комисията ще е на страната на България".

Това само по себе си не преодолява съпротивата на някои страни членки. Финансовият министър на Борисов каза, че разочарованието е стигнало до степен, че е готов да отговори на техния блъф и да кандидатства за следващия етап към еврозоната, за да принуди онези, които са против, да обяснят възраженията си.

Председателят на Европейския съвет и бивш полски премиер Доналд Туск се изказва благосклонно за амбициите на страната, говорейки на български, с което въодушеви аудиторията. Той приветства намеренията на София да ангажира отново ЕС със Западните Балкани.

Топлите думи на гостите от Брюксел обаче не заглушиха опозицията у дома срещу правителството. По време на среща с чуждестранните журналисти, акредитирани в България за европредседателството, Борисов отхвърли обвиненията за влошаване на медийната свобода, а министърът, отговарящ за председателството, обвини англоезичен сайт, списван от критично настроени към българското управление журналисти, като "реч на омразата" и "фалшиви новини".

В репортажа си от София агенция Ройтерс отбелязва, че стотици хора са излезли на протест "Граждани срещу мафията", насочен срещу решението на правителството да одобри строежа на нови ски съоръжения в Пирин, с което властите обслужват бизнес интереси в нарушение на българските екозакони.

"Фигаро" пише за протестите в София

Френският в. "Фигаро" обръща внимание на протестите в София в деня на официалното начало на председателството. Българите протестираха с искане на подобряване на жизненото равнище и против корупцията. Вестникът цитира транспарант, издигнат от участници в многохилядни протест за защита на Пирин: "Корупцията прави силата" - иронична препратка към мотото на българското председателство "Единството прави силата".

Вестникът пише, че освен този протест, на 11 януари са се провели поне още дестетина, в които са участвали проруски и антиевропейски организации, защитници на правата на жените, както и полицаи и пенсионери, които настояваха за увеличение на заплатите и пенсиите.

От 1 януари България пое за шест месеца председателството на ЕС и столицата София ще посрещне за този период многобройни делегации от еврокомисари, министри и наблюдатели - общо над 20 000 души, пише френският в. "Монд".

България ще направлява работата по горещи теми като приемането на мигранти и новия етап от преговорите за излизането на Великобритания от ЕС, което е предизвикателство за малката страна със 7.1 милиона жители, най-бедната от 28-те държави в ЕС. Въпреки солидния си растеж, икономиката на България продължава да е спъвана от многобройни структурни проблеми, отбелязва "Монд".

Споделяне

Още по темата

Още от Европредседателство

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?