България внесла 44% повече руски газ спрямо 2020 г.

България внесла 44% повече руски газ спрямо 2020 г.

Доставките на "Газпром" за България от началото на 2021 г. до края на ноември са нараснали с 44 процента спрямо същия период на миналата година, отчете руският газов монополист в сряда.

Най-голямо увеличение на газовите доставки концернът отчита към Румъния – с 221.8%, към Сърбия – с 85.8 на сто, и Турция – 83.7 процента. Значително повишаване на обемите има и към Словения – с 53.9%, както и към България – с 43.8 процента. В Италия е транспортиран с 19.5 на сто повече природен газ, в Германия – 16.8%, в Гърция – 12.2 на сто, във Финландия – с 9.1 процента, и в Полша – със 7.5 на сто.

Като цяло "Газпром" от началото на 2021 г., по предварителни данни е изнесъл с 6.6 процента или с 10.6 млрд. куб. м повече газ, а добивът е увеличен с 14.7 на сто или с 60 млрд. куб. м. Над 30 млрд. куб. м в повече са отишли за вътрешния пазар, сочат данните на концерна

Към страните, където "Газпром" вече е изнесъл повече газ, отколкото през цялата 2020 г., са се прибавили и Швейцария, Северна Македония, Босна и Херцеговина, отбелязва се в съобщението на компанията.

Продължава увеличаването на доставките и за Китай по газопровода "Силата ни Сибир" и от 2 ноември ежедневните заявки са с една трета повече от договорените количества.

В същото време продължава кризата с газовите цени и явния недостиг на суровината на европейския пазар. През ноември от европейските газохранилища е взето рекордно количество суровина. От тях са изпразнени 11.68 млрд. куб. м през миналия месец, което е второто най-голяма количество за този месец на годината откакто това се следи от 2011 г., сочат данните на Gas Infrastructure Europe. През ноември 2016 г. са били изпомпани 11.78 млрд. куб. м

Така обемът на активния газ в европейските подземни хранилища към 29 ноември е намалял до 68.05% и е около 73.46 млрд. куб. м.

"Газпром" твръди, че продължава да зарежда със собствен газ пет европейски подземни хранилища.

Според директора по инвестициите в "Саксо Банк" Стин Якобсен тази зима цените на нефта и газа може да достигнат нови пикови стойности и световната енергийна криза да достигне върха си.

"Няма да се учудя, ако видим цени на петрола над 100 долара за барел още в първото тримесечие на 2022 г.", коментира той, но очаква през следващата година кризата да приключи.

"Не съм метеоролог, но дългосрочните прогнози са за застудяване и при тези ниски газови запаси, студено време и сегашните цени, накъде могат да вървят те? Само още нагоре, естествено", посочва Якобсен, цитиран от руската агенция ТАСС.

От "Газпром" също не очакват намаление на цените на газа в Европа в скоро време, но задържане на стойността в диапазона на 1000 долара за 1000 куб. м няма де е устойчиво.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?