България води секретно дело за пране на руски пари

Властите в София са арестували двама души във връзка с разследване за пране на руски пари в размер на 1 милиард евро, съобщи в понеделник вестник "24 часа". Пред Mediapool от Софийска градска прокуратура потвърдиха за водено от повече от 6 месеца досъдебно производство по случая, но все още няма започнат съдебен процес.

На 23 май в България са арестувани рускинята с финландско гражданство Елизабет Елена Вон Месинг и нейният пълномощник Дмитрий Абрамкин. На същата дата зам.-градският прокурор на София Роман Василев даде нарочно изявление пред медиите, обявявайки за разбита международна организация за пране на пари.

Обвинителят каза, че заради секретността на операцията не може да даде никакви подробности като не обясни защо като е толкова секретна изобщо съобщава за нея.

Към днешна дата информацията около този случай официално продължава да бъде със същото ниво на секретност по искане на Върховна касационна прокуратура.

Държавното обвинение не дава информация дори какви са конкретни текстове от закона, по които са подведени под отговорност Вон Месинг и Абрамкин. Единственото нещо, което сподели Василев през май бе, че са запорирани сметки за 8 милиона долара и 3.5 милиона евро.

По информация на "24 часа" става въпрос за множество фиктивни сделки, чрез които капитали от Санкт Петербург са минавали през столичната фирма "Оптима Ка" ЕООД до фирма, регистрирана в Естония. Средства са превеждани и към компании в Кипър, Дубай, Хонконг.

В интервю Елизабет Елена Вон Месинг отрича обвиненията и обявява, че българските разследващи органи са заблуждавани от група хора в страната, които иска да съсипят бизнеса ѝ. Тя обяви, че основният ѝ бизнес е в сферата на финансовите услуги, а въпросните 1 милиард евро е оборота на нейната фирма. Тя е основала фирма в България основно заради ниските такси за превод на пари в чужбина – 0.35 процента. За руските банки този процент е в размер на 1.5 %.

Споделяне

Още от България