България връща 12.5 млн. лв. по ФАР, размразяват й 197 млн. евро

България връща 12.5 млн. лв. по ФАР, размразяват й 197 млн. евро

България ще върне на Европейската комисия 12.5 млн. лева заради разплатени вече проекти по ФАР, договорени и изпълнени в нарушение, а в отговор Брюксел започва процедура по размразяване на 197 млн. евро от спрените 323 млн. евро по предприсъединителната програма. Това съобщи във вторник националният ръководител по еврофондовете Димитър Ивановски.

Парите, които ще се отблокират, са за договорени проекти с одобрението на Делегацията на Европейската комисия в София преди акредитацията на двете агенции по ФАР в министерствата на регионалното развитие и на финансите. Акредитациите бяха дадени на 29 юни 2007 г. на двете звена и бяха отнети от ЕК през ноември 2008 г. заради нередности при одобряването и сключването на договори за пътища. 

За останалите 126 млн. евро по одобряваните от агенциите след края на юни 2007 г. проекти тепърва ще се решава какво финансиране може да се спаси.

Неспасяемите проекти, по които държавата трябва да връща 12.5 млн. лв., са били установени още миналата година, но това не попречи на вицепремиера по еврофондовете Меглена Плугчиева и дори на самия Ивановски да не съобщават точната сума, която ще си отрежем по ФАР, въпреки множеството журналистически питания.

Ивановски дори поиска един вид самоанализ от двете ФАР-агенции с отнети акредитации кои договори според тях трябва да се предложат за финансова корекция на Брюксел.  Миналата седмица у нас бе одитна мисия на Генерална дирекция "Регионално развитие" на ЕК, с която да се установи съвместно по кои проекти има нарушения, така че евро финансиране е изключено, кои са спорни и евентуално могат да бъдат спасени и кои проекти са добри. От думите на Ивановски стана ясно, че обявяването на резултатите от тези проверки ще се проточи още неопределен период от време.

Ивановски обясни, че с размразените проекти, договорени преди юни 2007 г., когато агенциите по ФАР получиха акредитации, ще се процедира както до сега – при приключване на проекта цялата документация се праща в Брюксел, където се проверява и се плаща на изпълнителите, ако няма нередности. Това са 190 проекта за посочените 197 млн. евро.

За другите проекти след тази дата ще се даде още малко време за ръководствата на двете изпълнителни агенции, за да направят задълбочен анализ, каза Ивановски. Към настоящия момент не можем да говорим за конкретни суми и брой проекти, добави той. От ЕК също препоръчали да не се бърза с крайните оценки.

Проектите, заради които ще връщаме 12.5 млн. евро, са договорени преди и след юни 2007 г., уточни Ивановски. Те не включват десетте пътни проекта за около 90 млн. евро със спряно финансиране, за които също ще връщаме няколко милиона евро на ЕК. Един от проектите е този за доставка на катери за търсене и спасяване, които се разчу след като фирмата "Авто Инжинеринг" си поиска парите за катерите чрез билбордове до Министерски съвет. Договорът за тях е на стойност 1.9 млн. евро.

Окончателните промени в модела на управление на европейските фондове ще бъдат огласени и разяснени в четвъртък, когато ще е минала съгласувателната процедура на промяната в Постановление 121 на Министерски съвет. Това каза във вторник вицепремиерът Меглена Плугчиева след среща с посланиците на страните членки на ЕС.

Промените в постановлението регламентират, че всички назначения и уволнения на служители, работещи по оперативните програми на ЕС, ще стават след съгласуване с Плугчиева. Друга промяна е, че служителите на пътната агенция и Държавен фонд "Земеделие" ще минат под действието на Закона за държавния служител.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес