"Ди Пресе":

България: Всекидневната битка за живот

България: Всекидневната битка за живот

Бедността, безработицата и плачевните условия на живот в един от родните ромски квартали са тема на поредна критична публикация, посветена на България в австрийския всекидневник "Ди Пресе".

Кореспондент на изданието описва обстановката в софийския ромски квартал "Факултета" - 35 000 жители от ромски произход, коне, планини от отпадъци.

От края на социализма ситуацията с българските роми, които съставляват около десет процента от населението (около 700 000 души) бързо се влоши. Същевременно, проучвания сочат, че всеки пети българин е беден и трябва да оцелява с по-малко от 120 евро. Безработицата е стигнала до 18%. Сред младите хора в България почти всеки трети е безработен, пише още изданието.

Броят на бедните в България се увеличава, коментира българският антрополог Харалан Александров, цитиран от австрийския в. "Ди Пресе".

"Доходите падат, а разходите за живот се увеличават. На състраданието на по-заможните българи трудно може да се разчита. Ние сме развили една примитивна форма на неолиберализъм, която дава право на оцеляване само на силните и според която бедните са виновни за положението си", коментира Александров.

Според изданието, докато елегантно облечени дами, носещи покупките си, се разхождат по булевард "Витоша" в столицата, сервитьорки гонят бездомници, които безпокоят клиентите в скъпите заведения.

Запалени коли и улични размирици - силата на протестите срещу високите сметки за ток през февруари и март смая не само политиците, но и световната общност. За повече големи заглавия допринесе и внезапното увеличаване на броя на самоубийствата и вълната от самозапалвания- седем души вече са загинали в резултат на изгарянията си.
Колкото по-голяма е бедността, толкова по-голяма е социалната изолация, коментира още Харалан Александров пред "Ди Пресе".

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?