България взе най-лошия модел капитализъм от Италия

"От комунизма към консумизма" - така вестникът на италианските комунисти Манифесто оценява пътя на България към ЕС в репортаж на свой пратеник от София.

Според изданието България е емитирала бизнесформулата на Силвио Берлускони - премиера на Италия и най-богатия човек на страната. "Достатъчно е да включите българските телевизии, за да видите поне няколко от предаванията, патент на Медиафет, телевизията на Берлускони, отбелязва репортерът на Манифесто.

Всеки ден на летището в София кацали елегантни мъже с бизнескуфарчета, подмамени от зашеметяващите икономически данни за растежа на страната или пък от обещаните за евроинтеграция от ЕС над 5 млрд. евро, разказва вестникът в репортажа си от българската столица.

Италианските инвеститори са най-многобройните. Италианските бизнесмени били привлечени от отличните отношения между Берлускони и премиера Симеон Сакскобургготски и се надявали да повторят същата формула и в личните си начинания.

България взе най-лошия модел капитализъм от Италия, смята органът на комунистите. Центърът на София изобилства с италиански бутици. Автомобилите на новозабогателите са толкова нагли, колкото и в Италия, отбелязва вестникът.

Заведенията предлагат лапданс или стриптийз под погледа на бодигардове, а рекламите и техниката дават това, което дава всеки европейски град.

Въпреки това българският европеизъм се отличавал и с обратната страна на медала. Достатъчно е да се видят крайните квартали, където хората се борят с всекидневен живот, нормален транспорт и ниски заплати от стотина евро.

След 2 години България ще влезе в ЕС, но нивото на средния българин щяло да е по-лошо от това на румънците, смята италианското комунистическо издание.

Споделяне

Още от Европа