България взима битума на Тирана за магистралите си

Бизнесът ни ще строи водноелектрически централи в Албания

Бойко Борисов и Сали Бериша

Българските строителни фирми ще купуват висококачествен битум от Албания за изграждането на магистралите у нас, а бизнесът ни бе поканен да участва в търговете за строителство на водно-електрически централи в Албания. София пък обеща да даде рамо на Тирана за членството ѝ в Европейския съюз. Това стана ясно след среща в понеделник на премиерите на двете страни Сали Бериша и Бойко Борисов, който пристигна в Тирана с една трета от министрите си на официално посещение.

Балканите имат нужда от транспортни коридори, единодушни са двамата премиери. Те си обещаха европейският транспортен коридор номер 8, който свързва албанското пристанище Дуръс през Скопие – София и Бургас с Черно море, най-после да бъде построено.

Сали Бериша похвали албанския битум, който бил изключително качество. Научноизследователският институт в Милано е дал сертификат за битуминозните пясъци, които ги имало само в Албания. “Разполагаме с такива количества, които могат да покрият всички евентуални пътища в Европа”, каза Сали Бериша.

“Нека, първо с него, да си направим път до нас, коридор номер 8, после да го изнасят”, шеговито му отговори премиерът Бойко Борисов. “Ако те могат да изнесат за България, това е най-добрият битум, естествен, има пътища, строени с албански битум в България, които не са мръднали вече 30 години. Толкова ни трябва, колкото имате, толкова можем да вземем”, рече Борисов.

Балкански магистрали

Силно се надявам през следващите години заедно със Сърбия и Македония да построим големите си инфраструктурни проекти, заяви премиерът Бойко Борисов.

Той обясни, че строящата се в момента магистрала “Марица” от Пловдив до ГКПП “Капитан Андреево” е важна не само за България, но и за всички държави на Балканите, защото извежда и жп трафикът, и пътният трафик до Истанбул.

Магистрала “Тракия” от София до Бургас пък свързва Балканите с топлите ни пристанища на Черно море. Магистралата до Калотина ще свърже София с Белград, а магистрала “Струма” ще свърже София със Солун, обясни българският премиер.

“В това отношение, ако ние заедно с Европейската комисия подготвим един добър проект за коридор номер 8 в частта Албания – Македония – България, комбиниран със “Струма” и “Марица”, действително ще имаме една работеща инфраструктурна система на Балканите, която да отвежда във всички посоки жп товарите и автомобилният трафик”, обобщи магистралната карта на Балканите българският премиер.

“Смятаме, че Балканите като регион имат много възможности, но това, което липсва на нашия регион, са пътищата и коридорите. България изгражда няколко важни магистрали в момента, които имат значение не само за страната, но и за целия регион. Албания също строи в момента пътна мрежа и важни коридори; в тази връзка ние разговаряхме за свързване на жп линиите на двете страни в рамките на коридор номер 8 и си обещахме да положим усилия, за да се осъществи най-накрая този проект – коридор номер 8”, каза Сали Бериша.

Той покани български бизнесмени да инвестират в проектите за изграждане на водно-електрически централи в Албания. България изнася електричество за Албания през Косово, макар че електроразпределителната мрежа е доста остаряла и има много загуби.

“В момента в Албания се строят десетки водно-електрически централи. Освен, че се строят, съществуват и проекти за други ВЕЦ-ове. Силно се надявам, че посещението на г-н Борисов в Албания ще накара българските бизнесмени да дойдат в Албания и да участват в проектите за изграждане на тези ВЕЦ-ове”, каза Сали Бериша.

Албания в Европейския съюз

Българският премиер обеща да даде рамо на Албания за влизането ѝ в Европейския съюз. “Докладът на Европейската комисия и оценката за Албания са добри, за което Албания заслужава подкрепа... Винаги сме твърдели, че на Балканите всички държави трябва да станат членове на НАТО и на ЕС – и България, и Албания, и Македония, и Косово, и Сърбия”, каза премиерът Борисов.

Той припомни, че България първа призна Македония и Косово, както и подкрепата за либерализирането на визите и за Албания, за Черна гора, за Македония, за Сърбия, за Босна.

“Албания може да разчита на нашата подкрепа и усилено да работи върху съдебната система и всички препоръки, които Европейската комисия е дала”, каза Борисов. “Доста помогнахме с нашия и положителен, а и негативен опит, който имахме, на Хърватия, за ЕС. Когато се касае за Балканите и региона – държавите, които сме близко - винаги нашето мнение се чува в Брюксел, и на Европейския съвет, и на съветите на министрите на външните и вътрешните работи”, допълни българският премиер.

“Знаете, че накрая всички държави гласуват, и Албания може да разчита на нас, че има един глас от нас”, каза Борисов.

Албанският премиер върна жеста. “Бих искал да изкажа личната си и сърдечна благодарност на моя приятел Борисов за голямата подкрепа, която българското правителство и България дадоха на Албания във всички нейни усилия за присъединяването ѝ към НАТО и по пътя на европейска интеграция”, каза Сали Бериша.

Обсъдихме възможности за разширяване на сътрудничеството в областта на културата, образованието, отбраната, селското стопанство и съвместна борба срещу организираната престъпност. Обсъдихме възможността за подкрепа, която България ще даде на Албания в процеса на присъединяване към Европейския съюз.

С два спартана

Премиерът Бойко Борисов, придружаван от шестима министри, е на двудневно официално посещение в Тирана. Заради голямата бизнес делегация те пристигнаха с два самолета "Спартан". Правителственият "Ербъс" е с президента Росен Плевнелиев, който е на държавно посещение в Израел и Палестина.

Премиерът Бойко Борисов освен услугите на правителствения авиоотряд ползва редовно и военновъздушните сили, за да смогне на натоварената си програма.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?