България взима мостов заем от 3 млрд. лв. от четири банки

Коледни добавки за всички пенсионери няма да има

България взима мостов заем от 3 млрд. лв. от четири банки

Правителството избра четири банки, чрез които да осигури свежо финансиране чрез мостов заем до 3 млрд. лева. Това са "Ситигруп" (Citigroup), "Ейч Ес Би Си" (HSBC) и българските поделения на банките "Сосиете Женерал" (Societe General) и "УниКредит" (UniСredit), съобщи правителствената информационна служба.

Четирите банки са избрани от общо 19 кандидата, коментира източник на Министерството на финансите пред Mediapool.

Междувременно парламентът одобри актуализацията на бюджетна за 2014 г. Законопроектът предвижда тегленето на нов заем от 4.5 млрд. лв. на външните и вътрешните пазари. Средствата са необходими, за да се покрие бюджетния дефицит и да се окаже подкрепа на банковата система след фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ).

Правителството ще даде и заем до 2 млрд. лв. на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ), за да започне изплащането на гарантираните депозитги до 196 хил. лв. от КТБ на вложителите на 4 декември. Още 900 млн. лв. ще бъдат използвани за рефинансиране на държавната подкрепа на Първа инвестиционна банка (ПИБ), която беше осигуренa през юни след създадената банкова паника и масирано теглене на депозити от третата по големина българска банка.

Във вторник стана ясно, че Европейската комисия е одобрила държавната помощ за ПИБ и се е съгласила на поисканото от правителството удължаване с 18 месеца на срока, в който ПИБ да погаси получената финансова подкрепа..

В сряда правителството даде съгласие министърът на финансите да сключи договор за депозит с ПИБ. Той представлява държавна помощ при съобразяване с условията по решението на Европейската комисия. Планът за преструктуриране на ПИБ предвижда удължаване на срока на държавния депозит в размер на 900 млн. лв. до 28 май 2016 г.

Плановете на българското правителство са мостовият заем да бъде рефинансиран в началото на 2015 г. чрез емитиране на глобални облигации. Пускането на емисията ще зависи от конюнктурата на международните пазари.

Коледни добавки за всички пенсионери няма да има, както настояваше левицата. По 40 лв. за празниците ще получат само хората от третата възраст, чиито пенсии са до 286 лв., решиха още депутатите. За целта бяха отпуснати допълнителни 50 млн. лв. на социалното министерство при актуализацията на бюджета.

Най-много пари отиват за полицаите, които взимат половината от допълнителните 279 млн. лв. отпуснати за министерства и агенции.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес