България за пореден път отхвърли сръбските обвинения за охраната на границата

200 офицери от Фронтекс пристигат в България, готви се ново видео-наблюдение

Сн. БГНЕС
България за пореден път отхвърли сръбските обвинения за недостатъчната охрана на общата граница. Вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова съобщи, че  от 22 783 опита за преминаване на българската граница са предотвратени 20 456, което по-думите ѝ е достатъчен показател за усилията на българските власти.
 
Тя добави, че и при двете срещи с вътрешния министър и премиера на Сърбия не са били изразени официално възражения за охраната на границата. 
 
В същото време обаче сръбски министри през последните седмици открито обвиниха българските власти публично, че не си изпълняват задълженията. 
 
Бъчварова припомни още, че има споразумение за реадмисия със Сърбия като засега молбите от Белград са за едва 116 души. 
 
Тя съобщи още, че се очаква в България да пристигнат 200 офицери от ФРОНТЕКС с кучета, за да се включат в охраната на българската граница срещу мигранти.
 
Вчера страната ни е изпратила и три апликационни форми на общата стойност от 160 млн. евро до Европейската комисия.
 
"Нашите усилия дават резултат в две посоки – първата, че позицията на България се чува, второ България влезе във фокуса на вниманието на европейките лидери и ЕК и има конкретни резултати, които много скоро ще имаме възможност да представим“, заяви Румяна Бъчварова.
 
Според нея тези средства са много добра възможност да се направят ключови инвестиции и "да посрещнем евентуална първа вълна". 
 
По думите ѝ средствата ще бъдат използвани за техника, видео наблюдение, оперативни разходи.
 
Премиерът Бойко Борисов обяви, че България настоява за отпускането на тези средства, като решението се очаква да бъде взето още на днешната среща на лидерите на ЕС в Братислава. 
 
В отговор на парламентарен въпрос Бачвораво коментира, че "никога не сме казвали, че границата е на 100% непропусклива”. По думите ѝ в района на Малко Търново няма физическа възможност дори да бъде наблюдавано продължението на тази граница.
Споделяне

Още по темата

Още от България