България забранява вредните за пчелите пестициди

България забранява вредните за пчелите пестициди

България ще забрани вредните за пчелите неоникотиноидните пестициди. Това обеща премиерът Марин Райков на протестиращи пчелари пред Министерския съвет, съобщи правителствената информационна служба.

 

“Както в личен план, така и като ръководител на правителството, подкрепям вашата позиция и смятам, че задължително трябва да бъдат забранени тези пестициди, защото без пчелите няма живот“, каза премиерът. По думите му страната ни ще подкрепи забраната на трите неоникотиноида и на 29 април, когато е второто гласуване на забраната на ниво Европейски съюз България ще гласува “за” забраната.

 

Министърът на земеделието и храните Иван Станков потвърди, че ведомството му ще следва указанието на премиера и ще гласува за забраната при обсъждането на въпроса. Той добави, че е разработена Национална програма да подкрепа на пчеларството, която ще бъде защитавана в Брюксел.

 

През март Европейската комисия предложи нов регламент за ограничаване на условията на одобрение и употреба на активните вещества клотианидин, тиаметоксам, имидаклоприд. Предлага се забрана за продажба на семена, третирани с продукти за растителна защита, съдържащи тези активни вещества.

 

На заседание на постоянния комитет по хранителна верига и здравеопазване на животните в Брюксел на 13 и 14 март 2013 г. този проект на регламент не беше одобрен, тъй като 9 държави-членки гласуваха “против” и не беше постигнато квалифицирано мнозинство. Затова предложението ще бъде разгледано отново в Апелативния комитет.

 

През пролетта на 2012 г. бе публикувана нова научна информация относно въздействието на неоникотиноидите върху пчелите. Комисията поиска от Европейския орган за безопасност на храните научно и техническо съдействие за оценката на тази нова информация, както и за прегледа на оценката на риска на неоникотиноидите по отношение на тяхното въздействие върху пчелите.

 

В доклада на ЕОБХ за въздействието на неоникотиноидите върху здравето на пчелите се установява по-специално висок остър риск за пчелите от излагане чрез прах по отношение на няколко култури, от консумация на остатъчни вещества в замърсени цветен прашец и нектар по отношение на някои култури и от излагане чрез гутационна течност по отношение на царевицата.

 

Съгласно предложението на Европейската комисия забраната не е тотална и не обхваща цялата група на неоникотиноидните инсектициди, а само три активни вещества - клотианидин (clothianidin), имидаклоприд (imidacloprid) и тиаметоксам (thiamethoxam).

 

В България излизат все по-тревожни сигнали за измиране на пчелни семейства, като смъртността през 2012 година рязко се е повишила. В Шуменска и Търговишка области зимната смъртност при пчелите е достигнала от 30 до 50%, в някои райони на Странджа дори до 80-85 %. Най-големият проблем пред пчеларството е използването на пестициди, от които се тровят пчелите. Проучване за 2011 г. сочи причините за загиване на пчелни семейства - отравяне с пестициди - 64%, заболявания - 29%, глад - 5%, грешки - 2%.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?