България загуби една трета от парите по програмата "Рибарство" за 2015 г.

Министър Танева отстрани назначения от предшественика й Порожанов шеф на управляващия орган

България загуби една трета от парите по програмата "Рибарство" за 2015 г.

България е загубила 7.2 млн. евро от програма "Морско дело и рибарство", която се финансира от еврофондовете, съобщи министърът на земеделието Десислава Танева в парламента.

Това е първа загуба на средства за този програмен период, която става публично достояние. За разлика от миналия програмен период, за настоящия няма представени отчети от ресорния вицепремиер Томислав Дончев.

Рибарската програма бе първата със загуби и през миналия програмен период. И в двата случая като причина са посочени мудната работа на държавната администрация и липсата на капацитет.

Загубените средства не са никак малко - над една трета от бюджета за 2015 г. по програмата. По план е трябвало да бъдат усвоени 22.8 млн. евро. Няма официални данни колко от тях са били оползотворени. Към септември 2018 г. сумата е била под 1 млн.евро, а към момента е около 11 млн. евро, показва справка в информационната система ИСУН.

Земеделският министър призна, че Европейската комисия е искала да бъдат освободени 8 млн. евро (по правилото n+3). След преговори с Брюксел сумата е намалена до 7.2 млн. евро, каза Танева. Това е около 8% от бюджета на безвъзмездното финансиране по програмата, което възлиза на 88 млн. евро за периода 2014 - 2020 г.

Отговорността е поета от ръководителя на управляващия орган на програмата Юлиян Марков, който е освободен от поста, съобщи Танева. Юлиян Марков е бивш служител на комунистическата ДС, а след това е работил и в ДАНС. Той беше назначен на поста от бившия министър на земеделието Румен Порожанов, който подаде оставка след скандала с къщите за гости.

"Бяха направени промени - има нов директор на управляващия орган. Надявам се с екшън плана, който сме направили за тази година, до края на 2019 г. да не допуснем ново отчисление (загуба на средства – бел.ред.)", каза Десислава Танева.

Тя уточни, че е предложено на ЕК отчислението на тези пари да е за сметка на бюджета на администрацията на програмата, т.нар. техническа помощ, за която няма интерес. Това означава, че загубата на средства няма да засегне бизнеса, посочи Танева.

Предизвестения провал

Програма "Морско дело и рибарство" е с бюджет от над 113 млн. евро (европейско и национално финансиране) за периода 2014 - 2020 г. Тя е една от програмите, които нямат собствена интернет страница и проследяването на нейното изпълнение е трудно.

Изготвянето на програмата от българската администрация се забави прекалено много. За капак първият вариант на програмата беше върнат от Европейската комисия и стана последната одобрена програма от Брюксел за България.

Всичко това коства огромно закъснение за изпълнението ѝ - до есента на 2017 г. нямаше нито договаряне, нито разплащане на проекти, тъй като ЕК още не беше акредитирала системата за управление и контрол на програма "Морско дело и рибарство".

Така реално сключването на договорите и разплащането започна чак през 2018 г. - четири години след началото на настоящия програмния период през 2014 г.

Към септември 2018 г. разплатените средства по програмата бяха 3 млн. лв., което е 1.3 на сто от бюджета ѝ, съобщи тогавашният земеделски министър Румен Порожанов в отговор на парламентарен въпрос.


Порожанов: Оптимист съм, загубата ще е минимална

Тогава той отказа да съобщи какво показват разчетите на земеделското министерство и оптимистично прогнозира: "... Считам, че са предприети необходимите административни и управленски мерки и действия с оглед на постигането на междинните цели по програмата, както и намаляването на риска на загуба по правилото n+3".

Светла Бъчварова от БСП репликира, че загубите няма да бъдат никак малки и подканва Порожанов да каже какви са разчетите на земеделското министерство за тях.

"Да имаме разчети. Разчетът ни е оптимистичен, не искам да го казвам сега. Той е свързан с минимална загуба по Програмата, затова ще направим всичко възможно тя да бъде съгласно нашите разчети", отговаря ѝ Порожанов.

Сметките сега показват, че загубените средства са 35% от бюджета за 2015 г. и около 8% от цялото безвъзмездно финансиране по програмата.

Рокадата в управлението на програмата

Настоящият земеделски министър Десислава Танева е уволнила директора на Управляващия орган на програма "Морско дело и рибарство" Юлиян Марков. Той ръководи програмата през последните две години.

На негово място е назначен Стоян Котов. Възложено му е да преодолее спешно закъснението с договарянето и разплащанията. Предвижда се да започнат срещи, на които бенефициентите да получат информация и разяснения по предстоящите приеми, за да бъдат избегнати трудности при кандидатстването.

Ще се оптимизират и сроковете за оценка на проектите и договаряне на средства. Целта е до края на годината да бъде договорен над 85% от бюджета на програма "Морско дело и рибарство". Към момента са договорени 60 на сто от средствата, каза Десислава Танева.

Предвижда се още да се съкратят и сроковете за обработката на подадените искания за плащане.

Кой е Юлиян Марков?

Уволненият Юлиян Марков е назначен на поста директор на дирекция "Морско дело и рибарство" първоначално като изпълняващ длъжността, а после и като титуляр, без конкурс. Това е станало в началото на март 2018 г. от министър Румен Порожанов. Преди това той е съветник в политическия кабинет на земеделския министър, съобщи преди време "Терминал 3".


Юлиян Марков е бивш служител на Трето управление на ДС. Той е бил бивш служител на териториалното звено на ГДБОП на МВР в Шумен, бивш служител на служба "Сигурност – Военна полиция и военно контраразузнаване".

Работил е и в ДАНС, където достига до длъжността началник-отдел "Противодействие на корупцията в изпълнителната власт" в дирекция "Противодействие на корупцията". Работата на Марков в ДАНС стана известна с делото за подкуп, което се е водило срещу бившия зам.-министър в МВР Раиф Мустафа и бизнесмена Росен Маринов. Двамата са обвинени за това, че са предложили подкуп на бивш началник на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. И двамата са оправдани в съда. Марков е понижен в главен експерт и по-късно е освободен от ДАНС.

Не след дълго обаче Юлиан Марков се появява като служител на дирекция "Противодействие на измамите" в Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ). Изпълнителен директор на ДФЗ тогава е Румен Порожанов.

Успоредно с развитието на кариерата на Порожанов се развива и тази на Марков. През април 2016 г. ДАНС проверява постъпили сигнали, че в ръководената от Марков в ДФЗ дирекция често пъти са се самосезирали по "сигнали", които всъщност сами са сглобявали, а след това са поставяли определени проекти "на трупчета" заради нежеланието на земеделски производители да ги почерпят, както подобава, пише "Терминал 3".

Резултатите от работата на Марков като директор на дирекция "Противодействие на измамите" в ДФЗ навярно до такава степен впечатляват Порожанов, че след като става министър на земеделието, храните и горите, прави бившия кадър на ДС част от политическия си кабинет, а по-късно директор на рибарската програма, която не предизвиква особен интерес сред медиите. А дори и да поискат да напишат нещо е трудно да се получи, защото програмата няма дори интернет страница.

 

Споделяне

Още от Бизнес