България закърпва положението със синьо гориво от Гърция

България закърпва положението със синьо гориво от Гърция

В България вече са постъпили първите количества природен газ, които Гърция започна да подава към страната ни в 16 часа в понеделник. Поетапното подаване на до 2.5 млн. куб. м дневно обеми синьо гориво започна след доуточняване на детайлите по договорените в събота от българския и гръцкия премиери Сергей Станишев и Костас Караманлис доставки.

Количествата се разпределят през гръцката станция Стримонохори, у нас ще влизат пред газостанция в Петрич.

Вносът ще продължи седем дни, като има опция за удължаване или съкращаване на този срок в зависимост от потребностите. Като се има предвид, че Русия и Украйна обявиха край на газовата война и бе разпоредено пускане на кранчето, може да се очаква руският газ да пристигне в България най-рано след два дни, като по-вероятно е това да стане за 3 дни.

По-рано през деня изпълнителният директор на гръцката газова компания ДЕПА Асимакис Папагеоргиу заяви, че доставките ще бъдат осигурени от запасите на втечтен газ.

Все още не е ясно по какви цени ще плаща страната ни за количествата, но втечненият газ се продава на по-високи цени от доставения по тръбопровод. Тарифите трябваше да се договорят в понеделник между ДЕПА и “Булгаргаз“, чийто шеф Димитър Гогов е в Атина.

Въпреки осигуряването на свежи газови доставки, у нас ще продължи да действа ограничителния режим на потребление за предприятия и топлофикации, съобщиха от кризисния щаб, сформиран към Министерството на икономиката и енергетиката. Настоящият график е разчетен до 21 януари, тъй като от газохранилището в Чирен могат да се черпят сегашните 4.2 млн. куб. м дневно до 19 януари. Фактически от вторник добивът ще падне до 4 млн. куб. м и това ниво може да се поддържа до 26 януари.

След обявеното възстановяване на руските доставки, не е ясно дали ще продължат насрочените за вторник преговори с Турция за възможността и от там да внасяме газ по иначе еднопосочната транзитна тръба, по която обаче при промяна на налягането с обратна тяга може да идват количества от южната ни съседка.

Вечерта в понеделник стана ясно, че  еврокомисарят по енергетиката Андрис Пиебалгс е изпратил зам.-генералният директор на дирекцция "Енергетика" в България и Словакия за оценка на положението в двете страни, които са най-засегнати от газовата криза според заключението на заседанието на газовата координационна група.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Какво очаквате да свърши служебното правителство?