България закрива домовете за хора с психични разстройства под външен натиск

България закрива домовете за хора с психични разстройства под външен натиск

През следващите шест години България ще закрие всичките 28 специализирани институции за настаняване на хора с психични разстройства и умствена изостаналост. Това бе съобщено изненадващо в петък от прокуратурата. Информацията бе изнесена само два дни след покъртителния доклад на Комитета против изтезанията на Съвета на Европа, който извади наяве средновековните практики за третиране на хора с психични проблеми в страната, включително бой и връзване с вериги.

Докладът на Съвета на Европа бе изготвен след посещение в страната на чуждестранни специалисти през август. Оказва се, че още тогава те са сезирали прокуратурата за "нередности" в домовете за настаняване на хора с психични разстройства в селата Говежда, Куделин и Самуил

Въпросните наредности обаче звучат направо като престъпления. В сигнала се говори за насилие от страна на персонала върху пациентите, допускане на насилие между пациенти, насилствено затваряне на хора в изолатори, лоша хигиена и миризма на урина в домовете, прилагане на лекарствени средства без лекарско предписание и други.

Българските власти са извършили проверка в домовете близо два месеца след сигналите – в периода 26 октомври – 20 ноември. В резултат на откритото по време на проверките социалното министерство е декларирало, че ще изготви планове закриване на домовете в селата Куделин и Говежда. След 2022 година ще се изготвят планове за закриване на всички специализирани институции за хора с психични разстройства и с умствена изостаналост, финансирани със средства от държавния бюджет.

Докладът на Съвета на Европа се базира върху посещенията на експертите и в държавните психиатрични болници "Св. Иван Рилски" в Курило, в село Царев Брод и болницата в Бяла. От документа остава впечатлението за проявяваното в България варварско отношение към изключително уязвими хора, които вместо грижа, получават изтезания от необучения и зле платен персонал.

Във всички посетени болници и домове за социални грижи делегацията се е сблъскала с твърдения за малтретиране на пациенти от страна на санитарите. Общото твърдение е, че има санитари, които са груби с пациентите, блъскат ги, ритат ги и ги удрят с пръчки.

Експертите на Съвета на Европа констатират това, за което български специалисти говорят от години. Държавата е заразяла психиатричната грижа. В трите посетени държавни болници е установен крайно недостатъчен брой служители. Медицинският персонал също е напълно недостатъчен, за да отговори на нуждите на пациентите за лечение и рехабилитация.Общият извод е, че Министерството на здравеопазването не оценява достатъчно грижите за психичното здраве на хората. Липсата на специалисти се обяснява с ниските заплати и отдалеченото местоположение на домовете.

В психиатричната болница в село Царев бродделегацията на Съвета на Европа е открила как почти всички рискови пациенти са били завързани за леглата с метални вериги за китките и глезените, обезопасени с катинари. Така са оставяни често в продължение на дни. В същото време в болницата е имало подплатени обезопасителни колани, които отговарят на съвременните стандарти. Настанените в дома в Куделин също са казали, че са били връзвани с вериги.

В заключения Комитетът на Съвета на Европа настоятелно призова българските власти да ускорят закриването на всички остарели като концепция социални заведения и да изкоренят необходимостта от тях възможно най-скоро. Явно за България шест пълни години се приемат като срок за действие по спешност.

Споделяне

Още по темата

Още от България