България замесена в нелегална сделка с оръжие за Ирак?

България замесена в нелегална сделка с оръжие за Ирак?

Следователи от италианската полиция за борба с мафията са разкрили предполагаема пратка от 105 000 автомата за Ирак, за която американското висше командване не е знаело, пише в броя си от понеделник британският вестник "Гардиън". Това за пореден път потвърждава, че САЩ губят контрол над притока на оръжие към Ирак, отбелязва вестникът.

За операцията на италианските антимафиоти подробно разказва в неделя и Асошиейтед прес.

„Гардиън” пояснява, че вследствие на акцията е пресечена сделката, като са арестувани четирима души. Според вестника има вероятност поръчката да е направена от иракското вътрешно министерство, но американското командване в Багдад е заявило, че не знае за такава сделка, въпреки че се очаква министерството да информира американците, преди да пристъпва към покупка на оръжие, уточнява изданието.

Оръжието най-вероятно е било предназначено за иракската полиция в Анбар, но заради близките отношения между шиитското правителство и шиитските милиции, както и заради подозрителния характер на поръчката, подозренията са, че евентуалният краен получател са именно милициите и близки до тях полицейски части, продължава "Гардиън".

Италианското разкритие идва само седмица след като разследващ екип на Американския конгрес установи, че Пентагонът е изгубил следите на 190 000 единици огнестрелно оръжие, доставени от САЩ в Ирак след военната интервенция през 2003 г.

Антимафиотите се натъкнали на сделката, докато следели група предполагаеми италиански наркотрафиканти. Очаквайки да намерят наркотици при претърсване на багажа на подозрително лице, което щяло да лети за Либия, в началото на миналата година полиция открила каски, бронирани жилетки и оръжейни каталози.

След проследяване на телефонни разговори и електронни съобщения, полицията стигнала до група италиански бизнесмени, срещу които са повдигнати обвинения за трафик на оръжие, свързан с Либия и Ирак. През ноември иракска компания пратила съобщение по електронната поща до фирмата на един от арестуваните по случая, със заявка за 100 000 автомата АК-47 и 10 000 картечници за иракското вътрешно министерство, твърдейки, че сделката е одобрена от САЩ и Ирак. Иракската компания отрича да е извършила нещо нередно.

През декември италианците разкриха, че български доставчик бил готов да достави 50 000 автомата АКМ и 50 000 АКМС, както и 5000 картечници. Преди оръжието да бъде доставено обаче, полицията арестувала вече споменатите четирима души, посочва вестник „Гардиън”.

Иракското вътрешно министерство отказва да обсъжда случая, но негов представител потвърди неофициално, че министерството се е опитвало да се снабди с това оръжие. На въпрос за необичайните канали, които са използвани, той казал, че министерството "не пита доставчикът по какъв път е стигнал до оръжието", допълва "Гардиън".

От Министерството на икономиката и енергетиката в София заявиха, че в Междуведомствената комисия за сделките със стоки с възможна двойна употреба не се е получавало официално запитване от Италия за споменатия случай. От комисията подготвят доклад за всички разрешителни за извършване на оръжейни сделки, които са били издадени в последната година. Докладът ще бъде внесе в Министерския съвет и след това публикуван.

Споделяне

Още от Бизнес