България запазва квотата си за улов на калкан

България запазва за догодина досегашната си квота за улов на калкан в Черно море. Това съобщи пред български журналисти в Брюксел министърът на земеделието и храните Димитър Греков, предаде БТА.

Той уточни, че предложението на Европейската комисия за намаляването с 15 процента на квотата, до 37 тона, е било оттеглено. Така нашата страна ще запази квотата си, каквато бе през настоящата година - 43 тона и 200 килограма калкан.

Министърът, който участва в заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и риболов, уточни, че ЕК е приела доводите на България, както и намеренията на нашата страна и на Румъния за повишен контрол на улова, както и за научно наблюдение над популацията на калкана. Греков отбеляза, че в общите усилия за опазването на този вид риба, включително в областта на контрола на уловените количества, се очаква да се включат и държавите с излаз на Черно море, които не са част от ЕС (Турция, Украйна и Русия).

Съветът е приел от 15 април до 15 юни догодина уловът на калкан в Черно море да бъде забранен. Ако всички мерки по контрола и научните изследвания за увеличаването на този вид в Черно море бъдат приложени, можем да очакваме повишаване на квотите, коментира министърът.

Той уточни, че Съветът е приел регламентите за преките плащания към земеделските производители, за развитието на селските райони, за единната организация на селскостопанските пазари, както и за финансирането и управлението на общата селскостопанска политика в периода до 2020 година. Министърът поясни, че от 2015 г. българските земеделци ще получат 13 процента финансова подкрепа от ЕС, докато досега те получаваха 3.5 на сто. За догодина, когато предстои преходен период между настоящия и следващия седемгодишен бюджет на ЕС, земеделците у нас ще могат да разчитат на 6.5 на сто финансиране.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?