България заплашена от огромни парични глоби заради старите сметища

Общините имат срок да ги рекултивират до август, или ще плащат глобите

България заплашена от огромни парични глоби заради старите сметища

Европейската комисия е изпратила писмо до България, че ще бъде изправена пред Съда на Европейския съюз с искане да плаща огромни санкции, защото все още не са рекултивирани 43 стари сметища, съобщиха от Министерството на околната среда и водите в четъвртък.

Срещу страната има постановено осъдително решение на Съда на ЕС от юли 2015 г., заради това, че не е закрила старите общински депа, които не отговарят на европейското законодателство. Тогава е ставало въпрос за 113 сметища, които не са били закрити до юли 2009 г. и е продължавало депонирането на битови отпадъци там.

Тези сметища са били затворени към 2017 г., но страната ни е трябвало да ги рекултивира до края на 2020 г. Макар че за тези дейности са били осигурени средства както по оперативната програма "Околна среда", така и от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС), все още редица общини не са направили нищо за рекултивацията на въпросните 43 дена.

Това са общините Велико Търново, Самоков, Трън, Казанлък, Роман, Брезник, Пордим, Чирпан, Гълъбово, Трекляно, Белоградчик, Гулянци, Костенец, Невестино (където има две депа), Павликени, Полски Тръмбеш, Земен, Братово, Батак, Димово, Велинград, Копривщица, Елена, Стара Загора, Никопол, Пирдоп, Рила, Сапарева Баня, Плевен, Бобошево, Белово, Кочериново, Чупрене, Радомир, Каменар, Бяла (Варна), Трявна, Перник, Дупница и депата в селата Вишеград (Кърджали), Звездец и Граматиково.

Министерство на околната среда и водите ще изпрати писма до техните кметове да приключат рекултивацията на старите си сметища до края на месец юли. те на тези общини, които все още не са изпълнили ангажиментите съгласно съдебното решение, да приключат рекултивацията до края на месец юли. Това означава, че те имат 16 дни за извършат нещо, което не са успели шест години.

Ако не сторят това, самите общини ще бъдат изправени пред Съда на Европейския съюз за налагане на финансови санкции, посочиха от екоминистерството, което уточнява, че глобите на съда са не само еднократни, но и дневни и са в изключително големи размери

Още преди време, покрай очакваната дневна глоба от над 3 хил. евро заради прашния въздух, служебният екоминистър Асен Личев каза, че правителството ще те да се плащат от общините, които са виновни за санкцията, а не от държавния блюджет.

От екоминистерството обявиха, че Еврокомисията в четвъртък е решила още да закрие последната наказателна процедура срещу България от пакета Кръгова икономика, тъй като страната ни вече е въвела в законодателството си изискванията на евродирективата за отпадъците от опаковки, както и специфичните отпадъци от излезлите от употреба превозни средства, батерии и акумулатори и такива от електрическо и електронно оборудване.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?