България заплашена от съд и глоба заради енергийната ефективност

Снимка: БГНЕС

България е заплашена от иск на Европейската комисия пред Съда на Европейския съюз и налагане на финансова санкция заради неприложена европейска директива, свързана с енергийната ефективност, съобщиха от Брюксел в четвъртък.

Страната ни беше предупредена още преди година, че не спазва евроизискванията и все още не е разработила схеми за енергийна ефективност, които да насърчават домакинствата, промишлеността и транспорта да ползват по-малко енергия. Такива е трябвало да започнат да действат от 1 януари 2014 г. Освен това е трябвало правителството да предвиди извършването на енергийни одити на големи компании на всеки четири години, да даде повече права за потребителите по отношение на измерването и таксуването на енергийното им потребление, както и да планира ежегодно обновяване на поне 3% от сградите на централното правителство и енергийно ефективни обществени поръчки.

Правителството на ГЕРБ сега има два месеца срок, за да изпълни своите задължения. Ако това не стане, Еврокомисията може да предяви иск пред Съда на Европейския съюз и да поиска налагането на финансови санкции.

Споделяне

Още от Бизнес

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?