Заради забавени от кабинета проекти и проблеми с ремонти

България заплашена от загуба на 40 млн. лв. европари за култура

Проблеми с неизползвания "Български Лувър", забавения проект "Сердика" и ремонта на НГДЕК

Проектът "Сердика" е един от тези, по които може да загубим парите от ЕС

България рискува да загуби 40 млн. лв., предоставени от европейските фондове за култура, съобщи на пресконференция във вторник депутатът от ГЕРБ и бивш регионален министър Лиляна Павлова. Тази опасност е заради това, че с пари от ЕС са финансирани ремонти на културни институции и изпълнение на проекти, които са извършени и не се използват по предназначение, каквото е изискването на Еврокомисията за устойчивост.

Сред проблемните шест проекта е популярният като "Българския Лувър" Национален музеен комплекс, за който Европа даде 28 млн.  лв., но министърът на културата Петър Стоянович отказва да пусне в експлоатация с мотива, че това било абсудрен проект и нямало с какво да напълни залите му. Музеят стои готов, неизползваем от една година и само процедурни, бюрократични дейности пречат на неговото отваряне, обясни Павлова.

Другият застрашен проект е този за ларгото и античния комплекс "Сердика" в центъра на София. За него са заделени 16 млн. лв., но към момента са усвоени едва 4 млн. лв. Проектът е замразен и по него нищо не се случва, коментира представителят на ГЕРБ.

Неприятности с Брюксел ще ни донесе и ремонтът на Националната гимназия за древни езици и култури (НГДЕК), чиято сграда в Модерно предградие в София бе ремонтирана с над 2 млн. лв., но от миналия октомври стои празна, заради мераците на директорката на училището и нелегитимното настоятелство гимназията да остане в сградата на бившето 13-о училище до Женския пазар в центъра на София. След скандали с неспазена заповед на Стоянович за връщане на училището и съмнителни азбестови проби, министърът на културата си прави пас по въпроса, въпреки заплахата от загуба на средства.

Сред забавените проекти по думите на Павлова са и ремонтът на театъра в Шумен, Резерват "Трапезица" във Велико Търново и др.

Тя уточни, че при управлението на правителството на ГЕРБ са били договорени 80 млн. лв. европейско финансиране за 37 проекта за развитие и ремонт на културната инфраструктура. Успешно реализирани от екипа на Вежди Рашидов в Министерството на културата са били 15 проекта на стойност малко над 15 млн. лв. През май 2013 г. са били разплатени половината от заделените 80 млн. лв., каза Павлова.

"Има изключителен риск, защото срокът за усвояване по някои проекти вече изтече, други са удължени, но най-крайният срок, дори да се удължат сроковете, е краят на 2015 г.", заяви тя и уточни, че ако проектите не бъдат завършени, България е длъжна да върне парите.

Лиляна Павлова отбеляза, че за Министерството на културата са били отделени 390 000 лв. за развитие на капацитета на ведомството, които средства обаче и досега не били усвоени от сегашното ръководство.

Това правителство с този министър трябва да подадат оставка, защото не само ще загубим парите за култура, но има риск и за всички европейски средства, каза Павлова.

Вежди Рашидов, министър на културата в кабинета на Бойко Борисов, показа снимки от началото на ремонтните работи в т.нар. "Български Лувър" и актуални снимки на завършения музей. "Една година "Българският Лувър" не върви и ако продължаваме да се бавим, ще загубим европейски средства", подчерта той. По думите му управляващите не го откривали, защото ще трябва да признаят, че заслугата за музея е на Вежди Рашидов и правителството на ГЕРБ. "Заслугата е наша, изстрадахме я и няма да я подаря", каза той.

Рашидов отбеляза, че при неговото управление като министър са били направени много неща за българската култура, успешна била реформата в театрите, ремонтирани били музеи, концертни зали. Той попита защо няма приемственост от страна на новото ръководство на министерството и допълни, че вижда реваншистко управление в сферата на културата.

Според Рашидов голям бил проблемът със сегашните съветници на министъра на култура.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество